Potrivit datelor transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, fermierii vor primi în total 108 milioane euro prin schema decuplată de producţie în sectorul carne, ceea ce înseamnă o subvenţie de 92,4 euro pe cap de animal.
În cazul schemei decuplate de producţie în sectorul laptelui, crescătorii de animale vor primi în total aproape 30 milioane euro, ceea ce înseamnă 19,2 euro/cap de animal.
APIA va acorda 54,69 milioane de euro pentru schema cuplată de producţie, în cazul oilor şi caprelor. Astfel, crescătorii de oi şi capre vor primi o subvenţie de 5,5 euro pe cap de animal.
Plata ajutoarelor naţionale tranzitorii şi a sprijinului cuplat se efectuează în lei la un curs de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2016.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma în şedinţa Executivului de săptămâna trecută că subvenţiile din agricultură se vor acorda mai repede anul acesta, respectiv până la 31 martie.
El mai spunea că din totalul de 681.000 de fermieri, până la acea dată s-au procesat acte pentru 481.814, ceea ce reprezintă 71% din total.
Guvernul promite că fermierii români vor putea beneficia de garanții de stat de până la 80% pentru cumpărarea de terenuri, dar și de dobânzi și comisioane de garantare reduse, conform modificărilor legislative prevăzute pentru anul 2017 în vederea îmbunătățirii accesului la finanțare al fermierilor români.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!