Aplicația se numește Private Kit: Safe Paths, este gratuită și cu cât este mai descărcată și mai folosită, cu atât devine mai eficientă.

Localizarea este cheia

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut statelor măsuri agresive în lupta contra noului coronavirus. În țări precum China, datele de localizare ale persoanelor pot fi accesate de guvern și procesate în vederea obținerii informațiilor necesare.

Însă acest gen de supraveghere în masă nu poate fi folosit în Occident, unde populația pune preț pe viața privată și pe intimitate.

Aici intră în scenă aplicația Private Kit: Safe Paths, care rezolvă problemele privind datele personale într-un mod foarte simplu: acestea nu părăsesc niciodată dispozitivul utilizatorului și rămân doar pe telefonul acestuia.

Cum funcționează

Acest lucru ne duce la întrebarea: bine, bine, dar cum funcționează? Cum afli cine e bolnav de coronavirus, dacă nimeni nu-și dă datele personale?

Ei bine, aplicația cu pricina îți stochează locurile pe unde ai fost, prin utilizarea GPS-ului din dotare. Acesta trebuie să fie tot timpul pornit. Aplicația memorează din 5 în 5 minute pe unde ești și stochează datele din ultimele 28 de zile în doar 100 kB de spațiu, adică mai puțin decât ocupă o poză, scrie Technology Review.

Și memorează aceleași lucruri la toate persoanele care o folosesc.

Partea bună e că nimeni din afară nu poate accesa datele, decât dacă utilizatorul dorește.

“Waze pentru coronavirus”

Când un utilizator semnalează în aplicație că a contractat noul coronavirus, atunci aplicația îi notifică imediat pe cei cu care au fost în contact, fără ca numele sau datele celor infectați să fie făcute publice.

Acest lucru este posibil deoarece traseele utilizatorilor se pot întretăia, iar sistemul observă acest lucru.

În aplicație există o opțiune chiar ca aceasta să acceseze istoricul de călătorie al fiecăruia din aplicația Google Maps.

Dacă în ultimele 28 de zile te-ai intersectat cu cineva care a fost depistat cu coronavirus, vei primi o alertă pe telefon. Fără să știi cu ce persoană anume. Totul anonim. Aplicația este gratuită. Cu cât o folosește mai multă lume, cu atât e mai eficientă.

D.B., doctorand în inteligență artificială aplicată în robotică la Kings College din Londra, a explicat:

Practic, aplicația este ca un “Waze pentru coronavirus”. Aceasta funcționează pe baza datelor primite de la utilizatori.

Doctorandul afirmă că atunci când ești detectat cu noul coronavirus, autoritățile le cer oamenilor, când fac anchetele epidemiologice, să le spună locurile vizitate. Utilizatorii aplicației pot, la acel moment, să livreze datele direct din aplicație.

Important e să fie folosită de mulți

Furnizarea datelor privind traseul utilizatorilor s-a dovedit crucială în Coreea de Sud, unde autoritățile au pus epidemia sub control. Pe de altă parte, atunci când are informații incomplete, aplicația poate da un fals sentiment de siguranță, când lucrurile nu stau chiar așa.

Aplicația nu notifică decât posesorul smartphone-ului, nu și alte autorități. Din cauză că verifică doar locațiile anterioare ale celor din rețea, aceasta poate spune doar unde virusul a fost, nu și unde se află acum.

Aplicația va primi în următoarele zile mai multe funcționalități.

La momentul scrierii acestui articol, aplicația dezvoltată de MIT avea doar puțin peste 5.000 de descărcări.

Private Kit pentru Android

Private Kit pentru iOS

Urmărește-ne pe Google News