Bogdan Bocșe spune că aplicația poate descoperi în mai puțin de un minut, cu o precizie de 99%, dacă autorul unei infracțiuni este în bazele de date ale autorităților sau companiilor care folosesc aplicația.

„Tehnnologia poate nu o să găsească în prima secundă persoana propriu-zisă, dar, cu siguranță, în 10 secunde sau într-un minut o să facă o listă cu 100 de persoane, la care un operator uman s-ar putea uita pentru validare, ceea ce ar reduce semnificativ efortul de căutare pentru persoane dispărute, pentru persoane căutate sau pentru persoane date în urmărire generală. Deci, din punct de vedere tehnic, răspunsul este da, ar face aceste operațiuni la instituții mai eficiente, mai rapide”, a explicat Bogdan Bocșe, cofondatorul Visage Cloud.

Implementarea soluției, respectiv integrarea cu un astfel de sistem al datelor care deja există la autorități nu este grea.

”Nu vorbim despre date noi, echipament suplimentar, nu vorbim despre vreo încălcare a intimității oamenilor. Cu datele care deja există, efortul uman de a găsi, de a analiza este semnificativ redus. Vorbim despre un spectru de tehnologie de căutare foarte mare. Căutăm acul în carul cu fân, căutăm un om din peste 2 milioane”, a precizat Bogdan Bocșe, referindu-se la o situație ipotetică în care ar fi nevoie de identificarea unei persoane dintre cele peste 2 milioane din București.

Siguranță versus Big Brother

Ideea că toată lumea ar putea fi supravegheată, la serviciu, în instituțiile publice sau chiar pe stradă, stârnește de fiecare dată controverse. Creatorul aplicației care ar putea fi ochiul de sticlă, vigilent, spune că va trebui să existe un echilibru între tehnologia de identificare a oamenilor și intimitate.

„Trebuie atins un echilibru între intimitatea oamenilor și a face cât mai mult bine cu tehnologia pe care o avem la dispoziție. Tehnologia este o unealtă. Ea poate fi folosită pentru foarte mult bine, dar și pentru foarte mult rău. Felul în care se întâmplă cele două nu depinde de tehnologie, depinde mai degrabă de felul în care a fost folosită”, susține creatorul Visage Cloud.

Un pas înainte pentru identificare

În prezent, în situația în care trebuie identificată o persoană care poate a comis o infracțiune sau este suspectată de o astfel de faptă, se folosesc informațiile descriptive legate de fizionomia acelei persoane. Căutarea după astfel de informații este însă greoaie, uneori inexactă și consumă foarte multe resurse și timp din partea oamenilor care o fac.

„O integrare a unei tehnologii de recunoaștere facială pentru identificarea suspecților ar reduce foarte mult timpul de căutare, chiar dacă procesul nu este unul automat”, susține Bogdan Bocșe.

El s-a referit și la o situație aparte, cum este cea a gemenilor. La o recunoaștere facială, amândoi ar ajunge pe lista de persoane similare cu suspectul, iar ultimul cuvânt în această problemă l-ar avea tot factorul uman.

Aplicație și în marketing

Aplicația Visage Cloud poate fi folosită și la fidelizarea clienților care vor să li se acorde atenție atunci când ajung în anumite locuri, precum hoteluri sau magazine de brand. De asemenea, aplicația poate fi folosită și pentru pontarea angajaților sau chiar în banking, pentru autentificare în diferite operațiuni.


Citește și:

EXCLUSIV/Gabriel Constantin, actorul român care joacă în filmul despre viața lui Picasso. ”Am ales calea cea mai grea: am dat audiție”

 
 

Urmărește-ne pe Google News