George Simion a anunțat lansarea aplicației AUR în timpul congresului Partidului Republican din România în data de 11 iunie, printr-un videoclip pe pagina sa de Facebook. 

George Simion. FOTO: Hepta

Videoclipul cu aproape 60.000 de vizualizări și peste 6.000 de reacții are descrierea: „Congres! Rog pe toată lumea să descarce aplicația sau să o încerce pe aur.mobi (versiunea Beta – de încercare)”.

Mobilizarea pe internet și folosirea noilor tehnologii sunt specifice tuturor partidelor, dar experiența europeană arată că partidele nou fondate ating performanțe speciale în aceste domenii. 

Ce s-a întâmplat în Italia

Datele strânse de la milioane de susținători și felul în care sunt folosite ajung ele însele valori importante. 

De pildă, persoane din conducerea partidului Cinque Stele din Italia, după cum arată o carte de investigație a autorului italian Nicola Biondo (el însuși fost șef de comunicare al partidului), au transformat bazele de date digitale adunate în politică într-o afacere privată. 

Creatorii și gestionarii aplicației nu sunt un organism de binefacere, ci o societate cu răspundere limitată. Și ea are un interes evident să controleze aceste date: cunoașterea profilului persoanelor care au legătură cu Mișcarea – cine sunt, unde locuiesc, cum votează, ce donații fac – acestea au o valoare comercială inestimabilă.

Giuliano da Empoli – „Inginerii Haosului”, despre aplicația online a Mișcării Cinque Stele din Italia:

În România, aplicația online a AUR este abia la început și orice prezumție este prematură. Libertatea a discutat cu șefii AUR, a utilizat aplicația AUR și a cules opiniile oficialilor statului și pe cele ale experților.

Pagina principală

Ziarul a discutat cu specialistul în bună guvernare Septimius Pârvu, de la Expert Forum, președintele AEP Toni Greblă și Bogdan Ivanel, de la asociația Code4Romania, despre plățile către partid și colectarea de date cu caracter personal pe care o face partidul prin intermediul aplicației.  

1.500 de lei pentru un tur la Palatul Parlamentului și un tricou

Cum funcționează? Odată ce descarci aplicația AUR, îți poți face un profil ca simpatizant AUR. Ți se cer date precum numele, numărul de telefon, localitatea și UAT-ul. Fotografia este opțională. 

În profilul creat este afișat numărul de puncte pe care l-ai acumulat, puncte care se strâng dacă achiziționezi pachete de susținere sau faci alte acțiuni în aplicație, cum ar fi să inviți un prieten sau să îți completezi profilul cu alte date despre tine.

AUR are în aplicație trei pachete de cotizație, față de unul, cât este prezent pe site.

  • pachet standard – costă 100 de lei și îți aduce 10% reducere la magazinele AUR, tur organizat la Parlamentul României și un tricolor;
  • pachet argint – costă 1.500 de lei și primești cărți, 15% reducere la magazinele AUR, tur organizat la Parlament, un steag și un tricou;
  • pachet aur – costă 5.000 de lei și pentru acești bani ai cărți, 20% reducere la magazinele AUR, tur organizat la Parlament, un steag, un tricou, o insignă, acces la conferințele și evenimentele AUR și o întâlnire „unu la unu” cu președintele partidului.

Peste un milion de lei a făcut AUR din cumpărarea de pachete promoționale

Contactat de Libertatea, președintele AUR, George Simion, a spus că până la finalul lui iunie, peste 3.000 de oameni au cumpărat aceste pachete din aplicație: 2.893 de pachete standard, 98 de argint și 217 pachete gold. În mai puțin de două săptămâni, de când a fost lansată aplicația, partidul a încasat peste un milion de lei. 

Întrebat ce cărți conține pachetul silver și gold, George Simion a spus că sunt cărți scrise de Claudiu Târziu, unul dintre liderii AUR, „care nu s-au mai vândut, deci le putem da gratis colegilor” și „cartea scrisă de mine – «Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis, Dan Barna, Traian Băsescu și Ion Iliescu», la fel, fără obligații financiare, căci am scris-o în 2019”, a mai adăugat liderul AUR.

Simion spune că oferă gratis aceste cărți. Volumele sunt însă incluse în pachetele pe care utilizatorii aplicației AUR le plătesc. 

Un tur al Parlamentului, inclus în pachetul silver și gold

Un tur în Palatul Parlamentului costă 60 de lei pentru un adult, potrivit site-ului Camerei Deputaților, iar în pachetele AUR, acesta este inclus doar pentru cardurile de 1.500 și 5.000 de lei. 

Practic, ai nevoie de aproape un salariu minim în România ca AUR să îți ofere un tur al Casei Poporului, un steag, un tricou și cărțile enumerate mai sus.

Cine dă bani la AUR devine automat membru de partid

Utilizatorul poate cumpăra din aplicație unul dintre cele trei pachete, în funcție de banii pe care vrea să-i ofere către partid. Aplicația nu specifică dacă, odată ce cumperi un pachet, ești contorizat automat ca „membru AUR”. 

George Simion a explicat că în momentul în care cineva cumpără unul dintre cele trei pachete, acea persoană devine automat membru al partidului. Adică partidul îl va număra ca fiind membru AUR. 

La achiziționarea unui pachet însă, aplicația te trimite direct către „plată”, fără să existe opțiunea de a selecta că accepți să devii membru AUR sau nu. Nici la realizarea contului nu a existat o astfel de opțiune.

Dar în alte categorii din aplicație există diferențierea între „simpatizant” și „membru AUR”. 

Acces restricționat la echipe

O altă opțiune din meniul aplicației te duce la Echipe, la care ai acces doar dacă ești, potrivit profilului din aplicație, cel puțin „Suporter începător”. Pentru asta, trebuie să achiziționezi unul dintre cele trei pachete de susținere a partidului.

Aplicația funcționează ca un joc. Nu există un regulament care să-ți spună etapele prin care trebuie să treci ca să strângi puncte sau să treci la alt nivel. 

Îndemnul aplicației este același în mai multe pagini: de a cumpăra pachete de susținere. 

AUR te aude – pe tine și datele tale

În aplicație există și o pagină denumită AUR te aude. Mai precis, utilizatorii aplicației pot semnala aici problemele identificate în țară sau în străinătate. La momentul redactării acestui material sunt semnalate 101 probleme în România, 16 în Italia și una în Marea Britanie. 

Expertul în buna guvernare și procese electorale Septimius Pârvu consideră că această aplicație este și un mod bun pentru partid de a colecta date de la oameni, fiind un demers de începere a campaniei electorale. Când îți creezi contul, trebuie să îți introduci numele, numărul de telefon, țara, județul, localitatea și Unitatea Administrativ-Teritorială de care aparții: 

„Este o sursă foarte bună de a colecta date de la persoane care își creează cont în aplicație, inclusiv de la persoane care sunt doar curioase de ceea ce face aplicația”, ne-a explicat Pârvu. 

Simion: „Folosim datele pentru a ține legătura cu membrii și simpatizanții noștri”

Profilul nu e complet doar prin datele introduse la crearea contului. Aplicația îți dă posibilitatea să introduci și CNP, serie și număr de buletin. 

În meniul din aplicație îți poți completa chiar și experiența personală. Când o completezi, primești două puncte. Îți poți pune studiile, activitatea profesională, experiența politică, administrativă și limbile străine cunoscute. 

În aplicație poți să înscrii și alte persoane, atât timp cât introduci datele lor. Acest lucru îți aduce și puncte în profil. După ce le-ai introdus numele și numărul de telefon, persoana înscrisă primește un SMS cu parola și instrucțiuni pentru descărcare a aplicației. 

Simion a spus că datele colectate vor fi folosite pentru a trimite utilizatorilor notificări și pentru a-i informa legat de activitatea partidului: „Folosim datele pentru a ține legătura cu membrii și simpatizanții noștri”.

L-am întrebat pe CEO-ul Code for Romania Bogdan Ivănel dacă această colectare e conformă cu norma pieței. 

„În această situație, nu avem suficient acces pentru a putea face o analiză tehnică a tuturor aspectelor implicate (de exemplu, fluxul colectării datelor). Dat fiind impactul major pe care o astfel de aplicație a unui partid politic îl are, credem că este important ca aceste soluții digitale să poată fi auditate independent. Așa cum, în numeroase ocazii, Code for Romania a cerut soluții deschise, auditabile în cazul serviciilor publice, credem că aceste standarde ar trebui reglementate și urmate și de partidele politice”.

AUR întreabă utilizatorii dacă să meargă la consultări

O altă opțiune din aplicație este aceea de a vota viitoare acțiuni ale partidului. „Este un proces democratic”, a descris Simion această funcție.

Printre primele consultări au fost la cele două sesiuni de vot, ambele încheiate în 12 iunie:  „Ne prezentăm la falsele consultări de la Cotroceni?”, unde 1.733 de utilizatori au votat „pentru” și 479 „contra” și „Sistemul medical din satele românești, între uitare și așteptare”. 

La cea din urmă, nu este specificat ce să voteze oamenii, este făcută doar o prezentare a sistemului medical și niște obiective AUR, printre care creșterea speranței de viață a românilor și îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Au fost 2.848 de voturi „pentru” și 25 „contra”. 

Alături de secțiunea de votare se află și cea de evenimente organizate de partid și fiecare eveniment la care participi îți aduce un punct. Printre acestea se numără lansările de campanii ale partidului, dezbateri publice și chiar evenimente sportive, în mai multe locuri din țară.

Redacția de plagiere AUR

Secțiunea „Ultimele noutăți” ar trebui să prezinte știri sau comunicate ale partidului. Doar că unele dintre acestea sunt copiate. La finalul unor articole publicate este menționată sursa, dar nu există o citare corectă. Printre surse sunt menționate bzi.ro sau news.ro.

Alte articole nu au menționată nicio sursă, dar și ele sunt copiate de pe 60m.ro sau ropres.ro.

Întrebat de Libertatea cine scrie aceste articole, președintele AUR ne-a spus că aceste materiale „sunt realizate de colegii din departamentul de comunicare”.

Creatorul este SC Spark Consult SRL

AUR a afirmat că aplicația este încă în variantă BETA, adică are încă unele erori și se fac teste. De obicei, varianta BETA este disponibilă doar unor utilizatori, dar aplicația AUR nu are o astfel de restricție. Aplicația a fost făcută de firma SC Spark Consult SRL, potrivit lui George Simion.

Între legalitate și etică

Septimius Pârvu

Septimius Pârvu, de la Expert Forum, încadrează pachetele oferite de aplicație într-o zonă gri din punctul de vedere al legalității, căci acele „cotizații” pentru partid se dau, de obicei, de către membrii partidului. 

Și liderul AUR, George Simion, ne-a spus că, în momentul în care plătești cotizație, te-ai înscris în partid. Ca utilizatori ai aplicației, noi am fost trimiși direct către plată, fără a trebui să devenim membri AUR. 

Expertul în bună guvernare consideră că nu este etic ceea ce promite pachetul de 5.000 de lei, anume întâlnire cu parlamentari.

„Să plătești ca să te întâlnești cu un lider de partid, nu mi se pare etic din partea unui partid politic, mai ales unul care este reprezentat în Parlament. Nu cred că ar trebui să ceară bani pentru a intermedia întâlniri. Simion este parlamentar. Accesul la un parlamentar, cum ar trebui să se facă? Contra cost? Nu mi se pare deloc etic”, a mai adăugat Septimius Pârvu.

George Simion susține că este o practică comună aceea de a se întâlni cu cei care plătesc. Partidul, a adăugat Simion, s-a inspirat chiar de la practicile politicienilor din America: „e ca o strângere de fonduri ca în Statele Unite și au loc întâlniri cu oamenii care plătesc această cotizație, această contribuție”.

Contactat de Libertatea, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că nu cunoaște suficiente date pentru a putea spune dacă aceste plăți către partid sunt sau nu ilegale, dar a precizat faptul că va face în perioada următoare un control: „Nu pot să mă antepronunț înainte de a verifica”, a spus acesta.

Vezi subiectele la Română la BAC 2023 – sesiunea toamnă!

Vezi şi rezolvarea subiectelor la BAC Română 2023 – sesiunea de toamnă!

Urmărește-ne pe Google News