Compania susține că este o măsură anticorupție și antifraudă, cerută de o reglementare bancară.
Iată întrebările:
”Ați deținut vreodată oricare dintre următoarele poziții?
Membru – al unei comisii specializate din cadrul Guvernului Local, Justiție, Apărare, Ordine Publică, Drepturi și Libertăți Cetățenești”
Consilier – în județul Teleorman (din iulie 2012)
Membru – Partidul Social Democrat”
Informația a apărut inițial pe blogul lui Costin Cocioabă.
Contactați de Libertatea, reprezentanții Revolut au recunoscut existența întrebărilor.
Aceștia spun că este o măsură luată în baza reglementărilor bancare.
„Utilizatorii trebuie să își dovedească și să își verifice identitatea pentru a putea utiliza un cont Revolut. Această politică este în concordanță cu o reglementare bancară cunoscută drept “Know Your Customer” (KYC – “cunoașterea clientelei”) și face parte din procesul prin care o companie verifică identitatea clienților săi. Este o simplă măsură anti-corupție și anti-fraudă”, arată reprezentanții companiei.
Abia după ce au trecut de aceste verificări, utilizatorii au acces la serviciu.
”Indiferent de afilierea politică, persoanele expuse politic trebuie să treacă prin verificări suplimentare, atât în cadrul Revolut, cât și în cazul în care au conturi la bănci tradiționale. Întrebările adresate sunt pentru a confirma afilierea politică identificată automat în procesul de cunoaștere a clienților”, se mai arată în răspuns.
”Verificările se aplică indiferent de partid”
Revolut susține însă că verificările împotriva spălării banilor se aplică pentru persoanele apropiate de orice partid.
Întrebați de ce aplicația întreabă special despre PSD, reprezentanții Revolut au transmis:
”Verificarile suplimentare pentru persoanele expuse politic se aplică indiferent de partid, Revolut nu consideră sub nici o formă faptul că afilierea la un anumit partid politic înseamnă o probabilitate mai mare de implicare în activități ilegale.
Reglementările împotriva spălării banilor sunt mult mai severe pentru persoanele expuse politic pentru că riscul de spălare de bani este crescut, conform reglementărilor internaționale. Revolut nu discriminează în funcție de afilierea politică, iar persoanele expuse politic pot folosi Revolut atât timp cât sursa fondurilor este legitimă, iar banii sunt cheltuiți în mod legitim”, spun reprezentanții Revolut.
Copilul-minune al finanțelor
Compania financiară Revolut are sediul în Marea Britanie, dar fondatorii săi sunt din Rusia.
Aceasta s-a lansat în România în 2018 și a ajuns foarte populară, având peste 250.000 de utilizatori în luna mai în țara noastră.
Aplicația permite plăți în valute, are o platformă de investiții, inclusiv de achiziționare de criptomonede, și plăți cu telefonul.
Fondatorii Revolut sunt Nikolai Storonski și Vlad Yatsenko. Storonski este director general, iar Yatsenko este director de tehnologie.
Tatăl lui Storonski, Nikolai Mironovici Storonski, este director adjunct al Gazprom Promgaz, un institut de cercetare al gigantului rus al gazelor.
Foto: Shutterstock