Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, experți care vor beneficia de avantajele identificării rapide a contacților celor infectați cu COVID-19, ceea ce va conduce la facilitarea realizării anchetelor epidemiologice.
Acest lucru ar trebui să genereze un sistem de alertă medicală timpurie – avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru cetățeni.
De asemenea, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență, dar și consiliile județene vor putea gestiona, pe baza acestor informații, atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora.
Managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse, prin sprijinul pe care aplicația îl oferă în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea activităților specifice contextului pandemic.
Coronavirus COVID-19 România se adresează și cetățenilor, care vor fi avertizați, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona respectivă pentru a evita contaminarea, având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu.
MApN menționează că în competiția lansată de Ministerul Educației și Cercetării au intrat 33 de proiecte elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic, și că a fost subsumată Planului Național de cercetare-dezvoltare și inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică “Sănătate”, Competiția Soluții 1 – “Tehnici avansate de management al epidemiei în comunitate”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro