Aplicația e criticată în alte țări, dar chinezii au primit-o destul de bine.
Cum a fost posibilă crearea acestei aplicații
Este criticată pentru că nu face decât să confirme faptul că guvernul de la Beijing își supraveghează îndeaproape cetățenii. Altfel, nu ar fi posibilă detectarea cu precizie a persoanelor infectate ori suspectate de coronaviroză.
Crearea aplicației a fost posibilă și datorită controversatului sistem de sănătate chinez implementat după epidemia de SARS din 2003, care obligă medicii să introducă într-o bază de date centralizată informații despre fiecare pacient consultat.
Odată descărcată în telefon, aplicația îți spune, după ce te înregistrezi cu nume și număr de telefon, dacă ai intrat în contact cu un purtător de coronavirus ori cu o persoană care e suspectă de coronaviroză.
Dacă e confirmat contactul, automat intri în rândul suspecților de coronaviroză și ești sfătuit să mergi de urgență la medic pentru a fi testat.
Ce spune un avocat
Aplicația a fost dezvoltată de China Electronics Technology Group Corporation, cu susținerea autorităților chineze din sănătate și transporturi, care au oferit toate datele necesare, notează agenția Xinhua.
“În China – și în Asia, în general -, datele nu sunt confidențiale, pot fi folosite. În acest caz, sunt folosite în slujba binelui. Din perspectiva cetățeanului chinez de rând, aplicația e un serviciu pus în slujba lui”, crede Piper Carolyn Bigg, avocat în Hong Kong, citat de BBC.
Aplicația vine la mai bine de o lună de la declanșarea epidemiei de coronaviroză în Wuhan, provincia Hubei, cel mai probabil de la un pangolin vândut într-o piață ilegală din oraș.
Ultimul bilanț arată peste 1.000 de decese, iar estimările specialiștilor britanici dau 500.000 de persoane infectate până la sfârșitul acestei luni.
Autoritățile chineze par depășite de situație; câțiva înalți funcționari au fost demiși din cauza proastei gestionări a situației, după ce OMS a declarat ”urgență mondială” din cauza epidemiei de coronaviroză.