Un sondaj realizat de Pew Research Center la începutul acestui an a constatat că 30% din adulții americani și 31% din utilizatorii de internet au folosit o aplicație sau un serviciu de întâlnire. Jumătate din respondenți aveau sub 30 de ani.
Aproximativ 12% dintre cei chestionați au spus că s-au căsătorit sau au fost într-o relație angajată după ce și-au întâlnit partenerul online.
Pentru comparație, un sondaj similar Pew realizat în 2013 a constatat că doar 11% dintre respondenți au folosit un site sau o aplicație de dating și doar 3% au spus că au intrat într-o relație de lungă durată după ce și-au întâlnit partenerul online.
În perioadele grele, oamenii devin creativi
În timpul pandemiei, utilizarea aplicațiilor de online dating precum Tinder, Bumble și Hinge este în creștere. Potrivit dr. Jennifer Sims, care a studiat tiparele de online dating ca parte a cursurilor sale de sociologie a sexualității la Universitatea Alabama din Huntsville, această activitate accentuată pe care o vedem pe aplicațiile și site-urile de matrimoniale va continua post-pandemie.
„Având în vedere necesitatea distanțării sociale create de coronavirus, este probabil ca înaintarea acestei metode de întâlnire și cunoașterea cuiva să crească și mai mult”, a spus Sims într-un comunicat.
„Procentul de persoane care întâlnesc pe cineva pe care îl întâlnesc prin căi tradiționale precum prietenii sau biserica scădea deja înainte de pandemie”, spune ea. „În ultimele decenii, online dating a crescut constant. Având în vedere necesitatea distanțării sociale create de coronavirus, este probabil ca avântul acestei metode de întâlnire și cunoașterea cuiva să crească și mai mult”.
Potrivit Sims, multe persoane care obișnuiau să întâlnească potențiali parteneri în medii offline, de la baruri la biserici, sau scene sociale (facultate, voluntariat etc.), vor trece la întâlnirea online și vor continua să folosească acest mediu pentru a găsi parteneri noi chiar și în perioadele post-pandemice.
Acest lucru este valabil în special pentru grupurile marginalizate, precum membrii LGBTQ, minoritățile rasiale și persoanele cu dizabilități, a adăugat cercetătorul.
Odată convertiți, este probabil că mulți vor folosi aplicațiile și site-urile de matrimoniale chiar și după terminarea acestei pandemii actuale.
„Pe măsură ce carantina se ridică, cei care își permit acest lucru se pot aventura cu precauție la locurile nou redeschise”, spune dr. Sims. „Dar cu atât de mulți oameni în prezent șomeri și atât de mulți încă neliniștiți în privința coronavirusului, este mai probabil ca cuplurile și persoanele singure să opteze pentru întâlniri acasă sau întâlniri virtuale pentru o perioadă”, a spus Sims.
Dar cum se împacă întâlnirea online cu carantina? În multe feluri, datingul în pandemie s-a adaptat similar modului în care pentru mulți munca s-a schimbat de la distanță.
Atât cuplurile care locuiesc separat, cât și cele care tocmai au început să se cunoască s-au îndreptat către platforme video precum FaceTime și Zoom pentru a rămâne conectați.
Sănătatea trebuie să aibă prioritate, chiar și în fața vieții de cuplu
Acestea fiind spuse, sănătatea ar trebui să fie o prioritate, motiv pentru care oricine utilizează în prezent aplicații sau site-uri de matrimoniale ar trebui să exercite precauție.
Dacă cunoașteți un individ care insistă să se întâlnească, în ciuda faptului că i-ați adus la cunoștință îngrijorările de sănătate, poate este mai bine să încetați contactul cu această persoană sau cel puțin să regândiți relația.
Dr. Louise O’Keefe de la Universitatea din Alabama lerecomandă oamenilor să aștepte cel puțin 15 zile înainte de a se întâlni în persoană cu cineva din aplicațiile de întâlnire. Când vă întâlniți, după ridicarea carantinei, luați în considerare măsurile de siguranță, cum ar fi măștile și mănușile.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.