Poate unii se întreabă de ce avem nevoie de un buget personal. Ei bine, o evidență permanentă a veniturilor și a cheltuielilor ne ajută să ducem o viață financiară echilibrată, fără să avem nevoie de cursuri de specialitate.
Cuprins:
Dacă vrei să-ți gestionezi banii în mod eficient, mai ales dacă dorești să pui bani deoparte pentru o vacanță ori pentru o investiție importantă ar trebui să înveți să folosești una dintre zecile de aplicații pentru monitorizarea cheltuielilor.
În acest articol îți spunem care sunt cele mai bune aplicații de cest gen și cum le poți folosi pentru a-ți administra bugetul.
Ce este un buget personal de venituri și cheltuieli?
Bugetul reprezintă o estimare a veniturilor și a cheltuielilor pe o anumită perioadă de timp bine determinată. În fapt, reprezintă un plan monetar care sporește succesul financiar pentru oricine îl folosește.
Într-un buget personal sunt identificate toate sursele de venituri şi de cheltuieli. Vei putea ține o evidență clară a cheltuielilor pe care le faci lunar și vei putea vedea și pe ce se duc banii. Trebuie să știi că un buget personal este de folos doar atunci când este administrat cu atenție.
Pentru ca un buget personal să fie cât mai bun trebuie să respecte câteva reguli, și anume:
- Bugetul personal trebuie să evidențieze cât mai exact veniturile și cheltuielile lunare;
- Economiile trebuie să fie primul element de „cheltuială” – în acest fel vei cheltui din ceea ce îți rămâne după ce ai economisit și nu economisești din ceea ce rămâne după ce ai cheltuit;
- Bugetul personal trebuie să fie un instrument de planificare a cheltuielilor lunare, nu doar unul pentru a ține evidența acestora. În acest fel, la fiecare început de lună, îți planifici cheltuielile pe categorii și te asiguri că banii îi direcționezi către cheluielile alese de tine dinainte, nu la întâmplare după cum îți vine la mână;
Ce este o aplicație de gestionare a cheltuielilor?
O aplicație pentru administrarea bugetului personal este foarte utilă și o poți folosi oricând fără să fie nevoie să te deplasezi într-un anumit loc. Tot ceea ce trebuie să faci este să deschizi respectiva aplicație pe care o ai instalată în telefonul tău mobil.
Există foarte multe aplicații de acest fel, fiecare cu avantajele ei, însă este bine să cunoști cât mai multe pentru a putea să o aleegi pe cea mai potrivită pentru tine.
Toate aplicațiile pentru gestionarea bugetului au, însă, mai mult elemente în comun, și anume:
- Te ajută să economisești bani și, astfel, vei ști mereu de ce bani dispui și ce cheltuieli îți permiți să faci;
- Oferă acces la informațiile tale financiare oricând și oriunde;
- Te ajută să planifici bugetul lunar și să ții evidența tuturor cheltuielilor;
- Poți administra bugetul împreună cu familia ta;
- Vei putea evita eventuale penalizări deoarece afli la timp când trebuie să plătești ratele și facturile.
Care sunt cele mai bune aplicații pentru monitorizarea cheltuielilor?
În continiuare vei găsi câteva dintre cele mai bune, mai apreciate și mai folosite aplicații care te ajută să-ți administrezi eficient bugetul.
My Wallet
Este o aplicație foarte ușor de folosit cu care, în funcție de veniturile tale, vei putea să-ți gestionezi mai simplu bugetul. Astfel, vei fi mereu la curent cu toate ratele și facturile pe care trebuie să le plătești. Poți face un buget zilnic personalizat cu sumele necesare pentru mâncare, haine ori combustibil pentru mașină. De asemenea, aplicația îți furnizează diverse rapoarte financiare.
Money Manager
Această aplicație este gratuită și se axează pe elemente vizuale precum graficele. Astfel, este o alegere bună pentru cei care nu sunt pasionați de cifre. Aici poți vedea unde ajung banii tăi și poți face backup la date dacă schimbi dispozitivul. Aplicația poate descărca toate informațiile și într-un document Excel, în cazul în care vei avea nevoie de acest tip de fișier.
Mint
Mint este înlocuitoarea vechii aplicații Mint Bills. Este considerată una dintre cele mai bune aplicații de gestionare a bugetului personal. Poți să vezi totul într-un singur loc, să-ți gestionezi facturile și banii și chiar să-ți plătești facturile dacă dorești. De asemenea, îți trimite alerte pentru plata facturilor și a ratelor. Tot ceea ce trebuie să faci este să te conectezi prin aplicație la contul bancar.
Cash Control
Cash Control îți oferă posibilitatea să modifici în orice moment sumele trecute în bugetul tău personal. Poți să adaugi sau să ștergi diferite cheltuieli, transferuri de bani ori facturi și să verifici oricând balanța de plăți, rapoartele și soldurile. De asemenea, poți primi istoricul tranzacțiilor, poți gestiona plățile recurente, ratele la credite și vezi permanent soldul.
Money Base
Este o aplicație cu o interfață simplă și intuitivă cu ajutorul căreia îți poți planifica bugetul lunar și ține foarte ușor evidența facturilor și a cheltuielilor. Poți planifica bugetul lunar și cel zilnic. De asemenea, aplicația îți permite să-ți organizezi separat bugetul de cheltuieli personale, de concediu sau de afaceri.
Cash Base
Cu această aplicație gestionezi bugetul împreună cu familia ta pentru că poți acorda acces mai multor utilizatori. Ții evidența încasărilor și îți planifici foarte ușor plățile, în funcție de veniturile tale. Poți chiar să faci economii. În plus, îți poți împărți bugetul pe mai multe categorii (portofele), și anume ratele bancare, concediu, cheltuieli curente, etc. Poți primi câteva un raport săptămânal.
My Finances
Pe lângă lucrurile comune, My Finances îți oferă posibilitatea să gestionezi mai multe conturi, să planifici cheltuieli viitoare și să vezi un istoric al tuturor tranzacțiilor. Aplicația are o interfață colorată, foarte plăcută „Material Design”, care poate fi personalizată. Monitorizează tot ceea ce înseamnă finanțe și durează foarte puțin ca să o configurezi.
My Budget Book
Această aplicație îți oferă tot felul de detalii și îți permite să setezi limite în funcție de categoria de cheltuieli. Astfel, poți decide cât să cheltuiești pe haine, pe mâncare, cu mașina, pe distracții, etc. În plus, oferă suport 100% offline și are aceeași interfață personalizabilă Material Design. Nu oferă suport pe mai multe platforme, dar te asigurăm că nu vei avea nevoie.