Investigația a pornit după ce ProPublica a dezvăluit că indivizi aflați în registrul infractorilor sexuali pot folosi versiunile gratuite ale aplicațiilor de dating, numai pe cele cu plată având probleme să le acceseze, pentru că au filtre mai fine și îi blochează.
“Protejarea de prădătorii sexuali nu ar trebui să fie discriminatorie, rezervată numai clienților plătitori”, a declarat Raja Krishnamoorthi, democratul din Camera Reprezentanților aflat la conducerea comisiei de investigație care a luat în colimator aceste aplicații, conform businessinsider.com.
Companiile aflate în anchetă sunt Bumble, Grindr, The Meet Group și the Match Group, proprietare ale unor servicii de dating precum Tinder, Match.com și OkCupid.
Comisia de investigație verifică vârsta utilizatorilor și acuzațiile de viol formulate de utilizatori ai aplicațiilor. În același timp, le-a cerut proprietarilor acestor servicii de dating să explice cum verifică vârsta utilizatorilor.
Totodată, comisia vrea să afle cum sunt protejate datele utilizatorilor și ce date personale li se cer când își fac cont pe aceste aplicații.
Pentru a putea “cupla” utilizatorii în funcție de hobbuyri și preferințe, aplicațiile le-ar putea solicita, la înregistrare, să spună ce orientare sexuală au, dacă au simpatii politice, dacă beau ori fumează și dacă iau droguri.
Or, într-un raport înaintat la începutul lunii ianuarie de Consiliul Consumatorilor din Norvegia se arată că au fost descoperite scurgeri de date dinspre Grindr, OkCupid și Tinder către companii din domeniul tehnologiei. Acest lucru reprezintă o încălcare a regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).