Cuprins:
Kaspersky atrage atenția asupra riscurilor de confidențialitate în aplicațiile populare
Aceste aplicații aduc un plus de confort, însă ele colectează și distribuie cantități uriașe de date personale, expunând utilizatorii la profilare invazivă și la potențiale riscuri de securitate.
Multe dintre aplicațiie folosite zilnic, adesea fără să ne dăm seama, colectează informații sensibile, în liniște. Unele dintre cele mai îngrijorătoare categorii includ aplicații de social media precum TikTok, Instagram și Threads, care colectează în mod constant date despre locația unui utilizator, obiceiurile de navigare ale acestuia și chiar date vocale.
Pentru a accesa galeriilor foto și pentru a analiza imaginile, aplicațiile de socializare bazate pe video sau fotografii pot folosi inteligența artificială.
De asemenea, aplicațiie de cumpărături sunt folosite pentru colectarea datelor referitoare la istoricul achizițiilor, locația și chiar prezența offline în apropierea magazinelor fizice. La fel ca aplicațiile de social
media, retailerii pot urmări mișcările oamenilor atât online, cât și offline, fiind creat un profil detaliat al obiceiurilor și comportamentului de consum.
De asemenea, aplicațiile de sănătate și fitness contribuie și mai mult la crearea unui profil detaliat al unui utilizator, colectând unele dintre cele mai intime date personale, inclusiv indici de sănătate și rutine zilnice care pot fi partajate cu terți.
Sfaturi pentru protejarea datelor personale
În primul rând, experții recomandă verificarea atentă a permisiunilor aplicațiilor. „Încercați întotdeauna să dezactivați permisiunile inutile”, sfătuiește Kaspersky, dând exemplul accesului la locație pentru aplicațiile care nu necesită această funcție.
Activarea setărilor „Do Not Track” pe dispozitiv și în aplicații poate reduce semnificativ colectarea de date. O soluție de securitate cu această funcționalitate oferă o protecție suplimentară.
Utilizarea instrumentelor axate pe confidențialitate este o altă recomandare cheie. VPN-urile pot masca adresa IP și schimba locația virtuală, în timp ce metodele de plată anonimizate și browserele securizate sunt esențiale pentru tranzacțiile sensibile.
Conexiunile Wi-Fi publice sau false pot expune datele utilizatorilor. Kaspersky recomandă evitarea acestora când este posibil sau utilizarea unui VPN dacă este necesară conectarea.
Examinarea periodică a setărilor aplicațiilor și dezinstalarea celor neutilizate sunt pași importanți. „Majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri au zeci de aplicații instalate, dar folosesc zilnic doar un număr redus dintre acestea” , notează sursa.