În ambele situații, CJUE a dat dreptate Comisiei Europene, conduse de Ursula von der Leyen, după două procese de lungă durată, cu mize financiare mari.
Cazul Apple datează din 2016, când Comisia i-a cerut să dea înapoi Irlandei 13 miliarde de euro, impozite restante, reprezentând avantajele obţinute în urma unui tratament fiscal favorabil. Mai precis, suma reprezintă beneficiile de care Apple s-a bucurat în Irlanda, unde îşi mutase toate veniturile obţinute în Europa. Filiala irlandeză Apple a plătit impozite pe profit derizorii.
În primă instanţă, Tribunalul UE a anulat decizia Executivului european, dar Comisia a făcut apel. Acum, CJUE a dat dreptate instituției conduse de von der Leyen.
Apple s-a declarat dezamăgită și a acuzat Comisia Europeană de „încercarea de a schimba retroactiv regulile”. „Acest caz nu a fost niciodată despre cât de mult impozit plătim, ci cărui guvern suntem obligați să plătim. Plătim întotdeauna toate impozitele pe care le datorăm oriunde operăm și nu a existat niciodată o înțelegere specială”, a susținut Apple.
Amendă uriașă pentru Google
În cazul Google, judecătorii au decis o amendă de 2,4 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă în sectorul căutărilor online. Aceasta este a doua cea mai mare sancțiune financiară aplicată vreodată de Uniunea Europeană într-un caz de concurență neloială.
Concret, CJUE a stabilit că Google „a abuzat de poziţia sa dominantă prin favorizarea propriului său serviciu de comparare a produselor” și a respins recursul formulat de Google şi Alphabet.
Cazul a început în 2010, odată cu deschiderea unei anchete de către Bruxelles, în urma unor plângeri din partea concurenţilor. Google a fost acuzată că își favorizează serviciul de comparare a prețurilor, Google Shopping, făcându-și concurenții aproape invizibili pentru utilizatori. Ca urmare, Google a fost obligată să schimbe modul în care sunt prezentate rezultatele căutărilor pentru a se conforma reglementărilor europene.
Amenda a fost dictată de Comisia Europeană în 2017, iar acum, după mai multe contestații, Curtea de Justiție a UE i-a dat dreptate tot instituției conduse de von der Leyen.