De ce este important
Acesta este un nou pas în litania de procese dintre cei doi giganți americani. Apple acuză Qualcomm de abuz de poziție dominantă și a cerut în instanță daune de un miliard de dolari.
De partea cealaltă, Qualcomm acuză Apple de încălcarea brevetelor sale și a cerut interzicerea importurilor de iPhone-uri în SUA și interzicerea exporturilor acestora din China. Acest lucru ar fi echivalent cu interzicerea iPhone la nivel global, știut fiind că acestea sunt asamblate în fabricile Foxconn din China.
Apple își produce propriile procesoare, dar folosește modemurile altor companii. Modemurile sunt cipurile care fac legătura de voce și date între smartphone și rețelele de telefonie. Situația este cu atât mai complicată cu cât Qualcomm este inventatorul tehnologiilor 3G, CDMA și LTE.
Apple a înlocuit total în acest an cipurile Qualcomm cu modemuri de la Intel.
Dar Qualcomm acuză că Apple a folosit softurile și uneltele sale pentru a îmbunătăți cipurile concurenței.
Ce se poate întâmpla
Apple a mai trăit acest gen de probleme cu Samsung, cele două companii judecându-se cu ani buni sub acuzații de încălcare a proprietății intelectuale.
Apple a câștigat atunci mai multe procese, iar Samsung a avut propriile sale victorii.
Cel mai probabil nu se va ajunge la interzicerea iPhone, iar cei doi giganți vor ajunge la pace.
Amenzi peste amenzi pentru Qualcomm
Qualcomm a fost amendată în anul 2015 pentru comportament anticoncurențial în China, fiind obligată să plătească 975 de milioane de dolari.
De asemenea, Qualcomm a fost amendată cu 774 de milioane de dolari și în Taiwan și cu 853 de milioane de dolari în Coreea de Sud.
La începutul acestui an, Qualcomm a fost amendată cu un miliard de euro.
Nici Apple nu e ușă de biserică
Pe de altă parte, nici Apple nu este ușă de biserică: gigantul american tocmai ce a fost obligat să plătească 440 de milioane de dolari, după ce o instanță din Texas a constatat că încalcă patentele unei firme în aplicațiile FaceTime și iMessage.
De asemenea, Nokia a primit 1,7 miliarde de dolari de la Apple pentru utilizarea brevetelor sale.
În trecut, o instanță din Beijing a ordonat interzicerea iPhone 6 și iPhone 6 Plus susținând că acestea seamănă izbitor de mult cu smartphone-ul Shenzhen Baili 100C, realizat de o companie chineză. Apple a reușit atunci să întoarcă decizia la apel.
Apple a lansat recent smartphone-urile iPhone XS, XS Max și XR.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!