Amenda vine în contextul în care Moscova a luat măsuri mai ample de reprimare a companiilor occidentale din domeniul tehnologiei după ce și-a început invazia din Ucraina, măsuri în urma cărora Facebook și Instagram au fost interzise, fiind declarate organizații „extremiste”, iar Twitter a fost blocat.
Tribunalul districtual Tagansky din Moscova a găsit Apple vinovată de faptul că nu a transferat datele rușilor pe serverele din țară și a amendat compania americană cu două milioane de ruble (34.000 de dolari).
Amenda este prima sancțiune de acest fel pentru Apple în Rusia.
În decembrie 2018, Apple a notificat oficial autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, că și-a mutat datele privind cetățenii ruși pe serverele din țară.
Apple a deschis, de asemenea, un birou de reprezentare în Rusia în luna februarie, devenind astfel prima companie care se conformează noilor reguli ale Kremlinului care impun firmelor străine din domeniul tehnologiei să își relocheze operațiunile în această țară.
Însă, după ce Kremlinul și-a trimis trupele în Ucraina pe 24 februarie, Apple a oprit toate vânzările de produse și a limitat funcționalitatea unora dintre serviciile sale, cum ar fi Apple Pay, în Rusia.
Totodată, Apple a eliminat din magazinul App Store, din afara Rusiei, posturile media ruse de stat Russia Today (RT) și Sputnik News.
Într-o altă decizie de marți, justiția rusă a amendat platforma americană de videoconferințe Zoom cu 1 milion de ruble (17.115 dolari) din cauza aceluiași motiv – pentru că nu a stocat datele utilizatorilor ruși pe serverele din Rusia.
Luna trecută, Rusia a amendat compania de închirieri de locuințe Airbnb, serviciul de streaming video Twitch și platforma de socializare Pinterest pentru că nu au reușit să transfere la nivel local datele utilizatorilor, ordonându-le să plătească fiecare câte două milioane de ruble.
Legile controversate ale Rusiei privind „localizarea” datelor, adoptate în 2014, impun ca datele personale ale utilizatorilor ruși să fie stocate pe servere naționale.
Cea mai mare rețea socială care a fost blocată de autoritățile ruse pentru încălcarea acestei legislații este rețeaua profesională americană LinkedIn, destinată căutării de locuri de muncă, pe care Roskomnadzor a blocat-o în 2016.
Autoritățile ruse au identificat o listă de aproximativ 600 de companii din domeniul tehnologiei care respectă în prezent legea.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina