Apple este dependentă de mai multe companii taiwaneze pentru producția dispozitivelor sale, dar fabricile acestora se află în China.
iPhone este produs în principal de către Foxconn, dar și de Pegatron și Wistron.
MacBook-urile sunt produse de către Quanta Computer, în vreme ce Compal asamblează iPad.
În fine, Inventec Corp, Luxshare-ICT și Goertek produc căștile wireless AirPods.
Furnizorii sunt în majoritate din Asia
Apple asamblează gadgeturile în China nu neapărat din cauza mâinii de lucru ieftine, ci a faptului că mai toți furnizorii săi de componente sunt din Asia.
Ecranele vin de la Samsung, LG, Sharp și Japan Display, procesoare sale sunt realizarea în uzinele TSMC din Taiwan, iar memoriile sunt produse de către coreenii de la Samsung și SK Hynix, plus japonezii de la Toshiba.
Bateriile sunt produse de către japonezii de la Murata, în vreme ce o serie de companii americane, precum Qualcomm și Broadcom, furnizează o serie de cipuri de conectivitate.
Alte companii produc tot soiul de senzori, precum elvețienii de la STMicroelectronics (giroscop), japonezii de la Sony (senzorii foto) sau taiwanezii de la Largan (lentile pentru camerele foto).
Sticla provine de la compania americană Corning, iar cipurile audio de la o altă firmă din SUA, Cirrus Logic.
Potrivit Nikkei, India și Vietnam sunt favorite pentru preluarea producției de iPhone. Samsung are deja fabricile sale de smartphone-uri în Vietnam, iar Apple produce în India o mică parte din iPhone-uri în fabrica Wistron. India a demarat în ultimii ani un plan pentru a stimula companiile să producă în subcontinent mai multe categorii de produse.
Totuși, din cauza complexității și logisticii necesare, compania de brokeraj Wedbush Securities estimează că Apple va putea muta în India doar 5-7% din producția iPhone în 12-18 luni.
Pentru a muta 15% din producția de iPhone din China în alte regiuni ar fi nevoie însă de 2-3 ani.
Foxconn a anunțat recent că are destulă capacitate de producție la îndemână în afara Chinei pentru a acoperi cererea din SUA.
Amenințarea tarifelor
Președintele american Donald Trump a amenințat că va impune tarife vamale de 25% pentru produse în valoare de 325 de miliarde de dolari importate în SUA din China.
Până acum a mai impus două runde de tarife.
În cazul în care acestea vor fi adoptate, atunci ar putea fi taxate atât iPhone-urile importate de Apple din China, cât și laptopurile produse de HP și Dell, dar și tabletele Microsoft.
Potrivit agenției de rating Fitch, Apple, Dell și HP sunt cele mai vulnerabile companii în cazul în care China va impune propriile măsuri de retorsiune la adresa SUA.
Microsoft, Nintendo și Sony au anunțat recent că impunerea de tarife vamale de către Washington ar afecta consumatorii și inovația și ar pune mii de locuri de muncă sub semnul întrebării.
Autoritățile americane se pregătesc să investigheze Apple, Google, Facebook și Amazon pentru abuz de poziție dominantă.