Construită din aluminiu, sticlă şi fibră de carbon, casca Apple foloseşte două ecrane microOLED 4k, cu un larg câmp vizual.
Nu există un controller fizic, comenzile şi navigarea se fac direct cu mâinile (hand tracking) şi ochii (eye tracking). Introducerea textului se va realiza fie „scriind în aer”, fie prin comenzi vocale.
Schimbarea între moduri se va face printr-un buton fizic. Un alt buton este dedicat camerei foto şi capturii video.
Autonomia va fi de aproximativ două ore, dar va putea fi prelungită prin schimbarea cu o baterie externă.
CEO-ul Apple, Tim Cook, a declarat că device-ul „combină perfect lumea reală și lumea virtuală”.
Apple a folosit expresia „realitate augmentată” pentru a descrie ceea ce face noul dispozitiv. Realitatea augmentată, cunoscută și sub denumirea de realitate mixtă, suprapune obiecte virtuale în lumea din jurul nostru, permițându-ne să amestecăm realitatea cu realitatea virtuală privind prin ecran.
Cook a spus că setul le permite utilizatorilor „să vadă, să audă și să interacționeze cu conținutul digital”.
Vor fi suportaţi ochelarii de vedere, iar lentilele interne vor putea fi ajustate pentru a se potrivi distanţei interpupilare a utilizatorului.
Autentificarea utilizatorilor se va realiza prin scanarea irisului (Optic ID).
Apple Vision Pro poate fi conectată la alte dispozitive Apple, însă este concepută pentru a funcţiona independent, folosind în acest sens chipset-ul M2, alături de noul cip R1.
La baza căştii stă un nou sistem de operare, numit visionOS, care oferă o interfaţă similară celei de iOS – primul OS construit pentru ceea ce Apple numeşte „spatial computing”.
Vor exista aplicaţii Apple optimizate special pentru cască, precum Safari, Photos, Messages, Maps, Apple Music şi FaceTime, dar vor fi rulate şi aplicaţii de iPad într-un mod 3D special.
Vision Pro va avea propriul magazin de aplicaţii.
Apple colaborează cu Disney şi Dolby pentru conţinut, iar serviciul de streaming Disney+ va fi disponibil din prima zi.
„Seamănă cu o pereche de ochelari de schi”
BBC a scris că „Apple Vision Pro arată diferit de căștile similare de pe piață și amintește mai mult de o pereche de ochelari de schi decât de un set de căști de realitate virtuală”.
Casca va costa 3.499 de dolari și va fi lansată la începutul anului viitor, în SUA. Prețul este considerabil mai mare față de căștile de realitate virtuală aflate în prezent pe piață.
Ultima versiune hardware majoră a Apple a fost pentru dispozitivul Apple Watch, în 2015.
Anunțul Apple vine la o săptămână după ce Meta și Lenovo au anunțat noi dezvoltări ale căștilor lor de realitate virtuală.
Pe lângă Vision Pro, Apple a dezvăluit și iOS17, cea mai recentă versiune a sistemului său de operare iPhone.
Noul sistem de operare va fi disponibil în toamna anului 2023.
Foto: Profimedia