Aceasta se numește Emonster kk și este din Tokyo. Firma susține că are drepturile intelectuale pentru termenul ”animoji” și acuză Apple că i-a furat cu bună știință trademark-ul său.
”Apple a decis să preia numele și să pretindă în fața întregii lumi că Animoji este ceva original Apple”, arată Emonster în plângerea depusă la o instanță din San Francisco.
Apple a anunțat ”Animoji” odată cu prezentarea iPhone X. Mai exact, emoji-urile își schimbă expresiile în funcție de expresiile celui care posedă telefonul. Acest lucru se întâmplă datorită tehnologiei de recunoaștere facială Face ID.
iPhone X va fi disponibil începând cu data de 3 noiembrie.
Povestea adevăratului Animoji
Enrique Bonansea, directorul general al Emonster, spune că aplicația sa numită Animoji a fost lansată încă din anul 2014, iar compania a înregistrat termenul. Aplicația de text folosește emoji-uri animate, exact ca facilitatea ”Animoji” lansată de Apple în aplicația de chat iMessage. Mai mult, Apple știa exact de către aceasta, din moment ce aplicația Animoji se află în App Store-ul celor de la Apple, fiind disponibilă pe iPhone sau iPad.
Să fim bine înțeleși: Emonster deține doar numele Animoji, pe când tehnologia de animare a expresiilor este proprietatea Apple. Aceasta ar trebui să își schimbe numele funcționalității respective, dar acest lucru este puțin probabil având în vedere că materialele promoționale ale Apple laudă deja ”noua” funcție Animoji. Mai mult, Apple s-ar fi oferit să cumpere marca, dar japonezii ar fi refuzat, după cum scrie The Verge. Mai nou, însă, Apple a cerut autorităților să anuleze marca deținută de către Emonster…
Precedentul Microsoft
Astfel, cel mai probabil Apple va plăti pentru a folosi numele. De altfel, Emonster cere în plângere stabilirea unor daune și interdicția ca Apple să îi folosească termenul.
Nu este prima dată când astfel de cazuri au loc: inclusiv Microsoft a fost obligată să schimbe numele aplicației de cloud SkyDrive în One Drive după un proces cu operatorul de televiziune Sky, deținut de către grupul media 21st Century Fox, fondat de către magnatul Ruppert Murdoch.
Apple, proces după proces
De asemenea, nici Apple nu este ușă de biserică: săptămâna trecută tocmai ce a pierdut un proces de 440 de milioane de dolari pentru utilizarea ilegală a unor brevete de invenție în aplicațiile Facetime și iMessage.
Iar în vară Apple a plătit alte 1,7 miliarde de dolari către Nokia pentru folosirea altor patente.
În fapt, Apple este compania cea mai dată din SUA în judecată pentru încălcarea proprietății intelectuale, alături de Amazon și operatorul telecom AT&T.
Cu sabia deasupra capului
Acum se află în centrul unui proces de miliarde de dolari cu Qualcomm, inventatoarea tehnologiilor 3G și 4G LTE. Aceasta susține că Apple îi folosește invențiile fără să plătească și a cerut interzicerea producției de iPhone în China. De partea cealaltă, Apple susține că Qualcomm face abuz de poziție dominantă.
Situația este ironică și vine după ce Apple a declanșat la rândul ei un lung șir de procese contra producătorilor de smartphone-uri și tablete Android, precum Samsung, HTC sau Motorola. Și asta în baza unor brevete care descriau telefoane rectangulare cu colțuri rotunde sau a patentării ecranului tactil, în condițiile în care nu Apple le-a inventat, iar celelalte companii le-au contestat. Acum și Apple contestă în instanță validitatea trademark-ului Animoji de către firma japoneză.
Apple nu deține nici brandul ”iPhone”
În fapt, Apple nu deține nici măcar brandul ”iPhone”. Acesta este deținut de către compania de rețelistică și software Cisco, iar Apple plătește pentru folosirea acestuia…