În acest moment, Apple cumpără ecranele OLED de pe iPhone X de la Samsung Display, care are un cvasi-monopol în acest domeniu.

Restul ecranelor de pe iPhone, iPad, iPod Touch și linia de calculatoare Mac sunt produse de către LG Display, Japan Display și Sharp.

Samsung a prezentat deja ”The Wall”

Samsung a prezentat un televizor modular la ediția din acest an a CES, iar acesta era bazat pe tehnologia MicroLED.

Numit ”The Wall”, televizorul MicroLED prezentat de Samsung, este modular și poate fi asamblat cât să ocupe un perete întreg. Cât vrea utilizatorul, mai exact. Cel mai mare avea 146 de inchi.

Aceasta propune luminozitate, contrast și culori la fel de intense precum tehnologia OLED, dar fără problemele acesteia. Spre exemplu, ecranele OLED păstrează în anumite locuri o serie de ”umbre” persistene ale unor elemente ale interfeței, fenomen numit ”burn-in”. Cu astfel de probleme s-a confruntat Google la noile Pixel 2 XL, care au ecranele OLED produse de către LG Display.

Concomitent, ecranele OLED sunt de trei ori mai scumpe de produs. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care LG pregătește lansarea noului G7 tot cu ecran LCD.

Pe de altă parte, ecranele MicroLED sunt mai greu de realizat, iar companiile obțin mai greu o producție pe scară mare.

Fabrica secretă din California

Ei bine, acum Apple testează astfel de ecrane într-o fabrică secretă din Santa Clara, California. Proiectul este Lynn Youngs, care se ocupă de tehnologiile de ecran de pe iPhone și Apple Watch.

Apple ar dori ca noua tehnologie să fie utilizată în dispozitivele purtabile la început. De altfel, primele ecrane OLED au fost utilizate prima oară tot la Apple Watch. Ecranele OLED de pe aceste gadgeturi sunt realizate de către LG Display.

Accentul pe MicroLED arată că Apple încearcă să își croiască propriul drum. Pe de altă parte, nu este stilul Apple să construiască fabrici care să realizeze ecrane. Cel mai probabil, acestea vor fi realizate pe comandă, tot așa cum Apple proiectează acum procesoarele A11 de pe iPhone, dar le realizează în fabricile TSMC din Taiwan.

Acţiunile producătorilor de ecrane din Asia au scăzut în urma informaţiei. Titlurile Japan Display au scăzut cu până la 4,4%, Sharp cu până la 3,3%, iar Samsung cu 1,4%. Ulterior, acestea au recuperat, iar scăderea este cuprinsă între 1,6% și 2,4%.

Universal Display, dezvoltator major de tehnologie OLED, ar putea fi afectat la rândul său, ca și Synaptics – care produce interfeţe pentru cipurile destinate ecranelor. Acțiunile Universal Display au scăzut cu 10,8%, conform Bloomberg.

Cine mai vrea MicroLED

Apple și Samsung nu sunt singurele companii care testează noua tehnologie MicroLED.

Gigantul taiwanez Foxconn, care asamblează marea majoritate a iPhone-urilor la nivel global, este la rândul său interesat. Sharp, o subsidiară a sa, a cumpărat anul trecut firma americană eLux, care face cercetări în domeniul ecranelor MicroLED.

De asemenea, Sony a lansat anul trecut sisteme de ecrane masive bazate pe tehnologia MicroLED către marii săi clienți.

 
 

Urmărește-ne pe Google News