Problema o constituie faptul că update-urile care trebuie să repare problemele, afectează puternic performanțele dispozitivelor pe care sunt folosite aceste procesoare.
Meltdown afectează doar procesoarele Intel, aflate pe majoritatea calculatoarelor și serverelor din lume.
Dar Spectre afectează o multitudine de cipuri, fiind vizate atât procesoarele AMD, cât și cele proiectate de către ARM Holdings. Aceasta este deținută de grupul japonez de tehnologie Softbank.
De ce a ajuns Apple la tribunal
ARM Holdings proiectează marea majoritate a cipurilor aflate pe smartphone-urile și tabletele din lume. Aceste procesoare sunt realizate de către alte companii, cele mai cunoscute fiind Qualcomm, MediaTek, Samsung, Huawei sau Apple.
Dacă primele se regăsesc pe smartphone-urile, tabletele sau mediabox-urile Android, Apple își proiectează propriile procesoare de pe iPhone, iPad, iPod și Apple TV.
Pentru acestea din urmă a fost dată în judecată Apple, căci toate produsele Apple sunt afectate de probleme de securitate (inclusiv Mac-urile cu procesoare Intel, dar acolo este alt producător de microcipuri).
Nu este prima oară când consumatorii dau în judecată Apple. La finele anului trecut, gigantul american recunoștea că încetinește în mod voit iPhone-urile vechi pentru a conserva bateria. Drept urmare, Apple s-a trezit cu foarte multe procese colective pe cap.
Nvidia și Oracle, reparații software
De asemenea, Apple, Intel și AMD nu sunt singurele companii date peste cap de vulnerabilitățile Meltdown și Spectre.
Producătorul de cipuri grafice Nvidia a emis deja o serie de update-uri pentru plăcile video GeForce și Quadro.
În fine, Oracle a realizat o serie de patch-uri, atât pentru produsele sale cu procesoare Intel, cât și pe arhitectura SPARC și sistemul de operare Oracle Solaris.