Cuprins:
Acțiunile Apple au atins luni, în prima zi de tranzacționare din 2022, un maxim de 182,88 de dolari pe acțiune, ceea ce a dus capitalizarea Apple la puțin peste 3.000 de miliarde de dolari, scrie Reuters.
Spre comparație, Produsul Intern Brut (PIB) al României s-a ridicat în anul 2021 la 240 de miliarde de euro, echivalentul a 271 de miliarde de dolari, potrivit lui Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, citat de Ziare.com.
Astfel, valoarea Apple este de mai bine de zece ori decât PIB-ul țării noastre.
Mai valoroasă decât Franța
Franța a avut în 2020 un PIB estimat la 2.603 miliarde de dolari, conform datelor Băncii Mondiale, astfel că valoarea Apple este mai mare decât cea a întregii economii franceze.
PIB-ul reprezintă valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse dintr-o anumită țară.
Pariul investitorilor
Acțiunile Apple au închis luni ședința bursieră cu un plus de 2,5%. Apple este cea mai valoroasă companie din lume.
Investitorii Apple pariază că în continuare consumatorii vor cumpăra iPhone-uri, MacBook-uri și vor utiliza servicii online precum Apple Music și Apple TV.
Apple este condusă de Tim Cook din anul 2011, acesta devenind director executiv după moartea cofondatorului Steve Jobs.
Trecere spre servicii online
Compania și-a crescut recent veniturile din servicii online. În acest moment, veniturile din iPhone reprezintă 52% din veniturile anului fiscal 2021 pentru Apple, față de 60%, cât era procentul în 2018.
Investitorii au apreciat acest lucru, căci compania nu mai este așa de dependentă de un singur produs.
Cu toate acestea, unii investitori sunt îngrijorați despre cât de mult își poate extinde Apple baza de utilizatori, deoarece nu există nicio garanție că viitoarele produse vor fi la fel de populare și profitabile precum iPhone.
5G, realitate virtuală, inteligență artificială
Cu toate acestea, adoptarea rapidă a tehnologiilor 5G, realitatea virtuală și inteligența artificială au crescut atracția Apple și a celorlalte mari companii.
În China, cea mai mare piață de smartphone-uri din lume, Apple a continuat să conducă în clasamentul producătorilor pentru a doua lună consecutiv, depășind rivali precum Vivo și Xiaomi, conform celor mai recente date ale companiei de cercetare CounterPoint.
Posibilă lansare a unei mașini electrice
Mulți investitori cred că Apple va lansa o mașină electrică în următorii ani pentru a rivaliza cu Tesla.
În urma Apple, în clasament se află Microsoft (2.513 miliarde de dolari), Alphabet – holdingul care deține Google (1.927 de miliarde de dolari), Amazon (1.728 de miliarde de dolari), Tesla (1.205 miliarde de dolari) și Meta Platforms, proprietara Facebook și Instagram (941 de miliarde).
De asemenea, gigantul petrolier Saudi Aramco are o capitalizare de 1.890 de miliarde de dolari.