Este unul dintre cei mai mari pași de până acum ai unei companii de tehnologie importantă pentru a combate spionajul cibernetic, ale cărui instrumente pot pătrunde în dispozitive fără ca victima să acceseze niciun link.
De asemenea, în acest timp, administrația Biden încearcă să limiteze utilizarea programelor-spion.
Noua caracteristică, numită Lockdown Mode, va permite oricui, printr-o apăsare a unui buton, să izoleze efectiv părți ale iPhone-ului și ale altor dispozitive, inclusiv atașamentele de e-mail și apelurile FaceTime nesolicitate.
Dar există unele compromisuri pentru utilizatori în modul Lockdown. Proprietarii de dispozitive nu vor putea folosi anumite funcții Apple, cum ar fi conectarea fizică la alte computere atunci când telefonul este pe ecranul de blocare sau înscrierea în programe de gestionare a dispozitivelor mobile pe care unii angajatori le folosesc pentru a administra telefoanele de serviciu.
Există mai mult de un miliard de iPhone-uri în întreaga lume, iar noua caracteristică este destinată unei fracțiuni foarte mici de utilizatori Apple care au fost vizați de spyware.
Apple a refuzat să precizeze numărul de clienți care au fost vizați de spyware, invocând litigii în desfășurare, dar a transmis că a anunțat clienții din aproximativ 150 de țări că ar fi putut fi vizați de programe-spion.
Anunțul este o recunoaștere a faptului că spyware-ul este o problemă globală, care pune la înaintare experți de la firme de supraveghere precum NSO Group și giganții tehnologici. Producătorii de spyware vor încerca probabil să găsească modalități de a ocoli modul de blocare.
Apple a spus că va plăti cercetătorilor de securitate care raportează vulnerabilități în noua caracteristică până la două milioane de dolari.
Din Maroc până în Mexic și în Singapore, experții criminalisticii digitale au descoperit programe-spion care vizează mai multe platforme tehnologice, realizate de unele companii, care erau folosite pentru a urmări activiști pentru drepturile omului, lucrători ai ambasadelor sau alte ținte.
Potențiala amenințare la securitatea națională a programelor spyware a fost pusă în evidență anul trecut, când iPhone-urile unor angajați ai Departamentului de Stat al SUA, care lucrează în Africa, au fost piratate cu produsul NSO Group, a raportat anterior CNN.