Dialog Semiconductor este o companie anglo-britanică cu sediul în Londra și este listată și pe bursa de la Frankfurt. Compania are 1.700 de angajați, a înregistrat anul trecut venituri de 1,197 miliarde de dolari și un profit de 165,4 milioane, conform rapoartelor sale bursiere.
Un purtător de cuvânt al Dialog a afirmat că situația companiei nu s-a schimbat și că Apple nu a înștiințat-o oficial.
În luna aprilie, analiștii Bankhaus Lampe sfătuiau acționarii Dialog să vândă acțiunile companiei deoarece Apple lucrează la propriile cipuri de manageriere a bateriei. Jumătate din veniturile Dialog provin de la Apple, potrivit Reuters.
Întrebat în urma articolului din Nikkei, analistul Karsten Iltgen, cel care a scris raportul, a afirmat că informația este un ”secret pe care îl știe toată lumea”.
Pierderea Dialog ar putea fi un câștig pentru grupul taiwanez TSMC, care asamblează în acest moment celelalte procesoare proiectate de către Apple și care sunt prezente în iPhone.
Poveste cu repetiție
De-a lungul timpului, Apple a înlocuit mai mulți producători de cipuri, compania având o tendință de a-și realiza singură semiconductorii necesari.
Apple a înlocuit în primăvară cipurile grafice din iPhone, ceea ce a dus la scăderea cu 70% a acțiunilor companiei Imagination Technologies. Principalul client al acesteia era fix Apple.
În urma scăderii masive a prețului acțiunilor, Imagination a fost preluată de către fondul de investiții Canyon Bridge Capital Partners, care beneficiază de finanțare din partea Chinei.
Canyon a cumpărat Imagination cu 675 de milioane de dolari, iar în cadrul tranzacției unitatea de procesoare MIPS din cadrul Imagination a fost vândută către un alt fond de investiții, Tailwood Venture Capital din SUA, potrivit Bloomberg.
Vânzarea a fost necesară pentru a asigura autoritățile din SUA. Anterior, președintele american Donald Trump blocase vânzarea unei alte companii de cipuri, Lattice Semiconductor, care ar fi trebuit să fie cumpărată tot de către Canyon. SUA au blocat tranzacția din cauza îngrijorărilor privind siguranța națională.
Apple pariază pe semiconductorii proprii
Anterior, în 2008, Apple a cumpărat o companie de cipuri numită P.A. Semi. Cu ajutorul acesteia, Apple își realizează acum propriile procesoare centrale de pe iPhone, iPad, Apple TV și iPod.
Aceste procesoare erau realizate în fabricile Samsung, dar Apple a mutat producția la TSMC, din cauza concurenței sporite cu Samsung și a proceselor cu grupul coreean.
Aceste procesoare realizate de Apple sunt acum atât de puternice încât presa și analiștii speculează că Apple va înlocui procesoarele Intel de pe laptopurile MacBook și MacBook Air.
De la arhitectura Power la Intel
În anul 2006, Apple a renunțat la arhitectura de procesoare Power de la IBM, prezente pe linia de calculatoare Mac, pentru a trece pe arhitectura x86 de la Intel.
Legat de Intel, Apple intenționează să schimbe acum și modemurile de pe iPhone, adică cipurile care fac legătura între smartphone-uri și rețelele de telefonie. Principalul furnizor este producătorul de semiconductori Qualcomm, dar Apple vrea să mute toată producția la Intel.
Scandal cu Qualcomm
În acest moment, Apple este angrenată în mai multe procese cu Qualcomm. Apple a dat în judecată compania, cerând un miliard de dolari. De asemenea, Apple consideră că procesoarele Snapdragon, produse de Qualcomm și prezente pe majoritatea smartphone-urilor de top cu Android, îi încalcă brevetele.
Ulterior, Qualcomm a dat la rândul său în judecată Apple și cere interzicerea iPhone X și iPhone 8, dar și blocarea exporturilor din China.