Apple a semnat un acord cu Intel 2005 și a lansat primele produse pe noua arhitectură în 2006.

În ultimii ani compania a fost nemulțumită de lipsa de progres realizată de către Intel. Presa a scris despre trecerea Mac-urilor pe arhitectura ARM încă din anul 2012.

A mai făcut o dată aceeași mișcare

Până în 2006 Apple a folosit procesoare realizate pe arhitectura PowerPC, dezvoltată de către IBM. Aceasta se mai folosește încă în realizarea de supercomputere și servere.

Intel avut mai mereu întârzieri în lansarea noilor generații de procesoare și a rămas în urma grupului taiwanez TSMC în privința tehnologiei folosite.

Dacă TSMC produce acum cipuri de 7 nanometri și se pregătește pentru trecerea la 5 nanometri, Intel este încă la producția pe 10 nanometri.

Cu cât cipurile sunt mai mici, cu atât pot fi mai puternice prin plasarea mai multor tranzistori. De asemenea, pot fi mult mai eficiente, ceea ce ar însemna o durată de viață mai mare a bateriei.

Doi ani de tranziție

Tranziția către noile cipuri va dura aproape doi ani, timp în care Apple va lansa noi Mac-uri cu procesoare Intel. Apple a anunțat că va oferi suport pentru calculatoarele cu procesoare Intel pentru ”mulți ani”.

La tranziția precedentă, când Apple a schimbat arhitectura de la IBM la Intel, suportul a fost oferit din 2006 până în 2009.

Pentru ca actuala tranziție să fie realizată fără probleme trebuie ca softurile care acum funcționează pe Mac-uri să fie compilate pentru noua platformă. Dezvoltatorii acestora vor putea face acest lucru ”în câteva zile”, potrivit lui Craig Federighi, directorul pentru software al Apple.

Vor fi îndeajuns de puternice?

Principala problemă ridicată este că noile cipuri trebuie să fie îndeajuns de puternice pentru a rula pe versiunile Pro ale Mac-urilor, cele destinate profesioniștilor din industriile filmului, muzicii, fotografiei, arhitecturii sau publicității.

În acest moment, tabletele iPad sunt de departe cele mai puternice de pe piață, însă acest lucru este dat de simbioza dintre hardware și software, ambele fiind controlate de către Apple.

Analiștii consideră că Intel va furniza în continuare procesoare către Apple, în special cele destinate centrelor sale de date.

Problema de 25 de miliarde de dolari

Mac-urile nu mai sunt principala sursă de venit la Apple, gigantul american făcând acum cei mai mulți bani din vânzarea de iPhone și prin intermediul serviciilor sale online, precum App Store.

Totuși, vânzările de Mac-uri adună anual 25 de miliarde de dolari.

Până acum singurul rival al Intel în domeniul procesoarelor a fost grupul Advanced Micro Devices (AMD). Acesta a înregistrat creșteri în ultimii trei ani, dar veniturile sale nu depășesc 10% din veniturile Intel.

Microsoft a virat spre Qualcomm, dar fără succes

Tot în ultimii ani, Microsoft a lansat diverse versiuni ale sistemului de operare Windows compatibile cu arhitectura ARM, pe baza căreia sunt realizate și procesoarele pentru smartphone-uri și tablete.

Atât Microsoft, cât și producători de calculatoare precum Lenovo și Asus, au lansat tablete și laptopuri cu procesoare Qualcomm. Deși vin cu conectivitate 4G și o durată mare a bateriei, acestea nu au avut succes din cauza prețurilor mari și a lipsei de performanță.

De asemenea, Google a făcut sistemul de operare Chrome OS disponibil pe procesoare ARM, cum ar fi cele de la MediaTek. Totuși, majoritatea chromebook-urilor vândute în lume sunt tot cu cipuri Intel.

 
 

Urmărește-ne pe Google News