Veniturile totale s-au ridicat la 88,2 miliarde de dolari, cu 10 miliarde de dolari mai mult față de 78,3 miliarde. Apple a anunțat recent investiții de 350 de miliarde de dolari și că va construi un nou sediu după ce își va repatria banii din paradisuri fiscale.
Vânzări sub așteptări la iPhone
Apple a vândut 77,3 milioane de iPhone-uri, sub cele 80 de milioane estimate de către analiști. Apple a lansat anul anul trecut iPhone X, al cărui preț începe de la o mie de dolari.
Totuși, presa a scris de curând că acesta are vânzări slabe, iar Apple a redus comenzile de componente către furnizori. Mai mult, Apple ar urma să renunțe în vară la acesta, înlocuindu-l cu un model ieftin.
Pe de altă parte, Apple vinde foarte multe modele de iPhone acum. Pe lângă iPhone X, Apple a lansat anul trecut iPhone 8 și iPhone 8 Plus. De asemenea, are în vânzare și seriile iPhone 7/iPhone 7 Plus, iPhone 6S/iPhone 6S Plus, dar și iPhone SE pentru cei care vor un model mai mic și ieftin.
Apple are mai nou și probleme cu bateriile, după ce a recunoscut că încetinește în mod voit iPhone-urile. Compania are 50 de procese pe această temă și este investigată la nivel oficial în SUA, Franța și Italia.
Vânzările iPhone au generat venituri de 61,5 miliarde de dolari pentru Apple, cu 13% peste nivelul din trimetrul al patrulea al anului 2016, chiar dacă numărul iPhone-urilor comericalizate a scăzut cu 1%.
Apple pariază pe servicii online
Pe locul al doilea în cadrul veniturilor se află serviciile online. Mai exact, Apple a anunțat că 1,3 miliarde de dispozitive produse de către companie sunt în folosință în acest moment la nivel global.
Divizia de servicii include App Store, iTunes, Apple Music și iCloud. Acestea au generat 8,4 miliarde de dolari pentru companie, în creștere cu 18%.
Apple a început recent să investească în producții originale de filme, astfel că analiștii se așteaptă ca Apple să lanseze un competitor pentru Netflix în acest an.
Mac-urile aduc mai mulți bani decât tabletele
Apple a mai vândut și 5,1 milioane de calculatoare Mac, acestea aducând în total venituri de 6,89 miliarde de dolari. Numărul de unități vândute este mai mic cu 5%, tot cu 5% scăzând și veniturile generate de acestea.
Pe următorul loc în top se află vânzările de tablete iPad, Apple comercializând 13,1 milioane de bucăți. În total, acestea au adus companiei 5,86 miliarde de dolari. Vânzările de iPad-uri au crescut cu 1% la unități și au generat venituri cu 6% mai mari.
Apple vrea să aducă aplicațiile de iOS pe macOS, astfel că este de așteptat ca în curând gigantul să lanseze MacBook-uri cu ecran tactil. De asemenea, o altă posibilitate este ca Apple să renunțe la procesoarele Intel pentru a le înlocui cu propriile cipuri, mai ales că procesorul A11 Bionic, aflat pe iPhone X, este deja foarte puternic pentru a susține aplicațiile de realitate augmentată.
Apple Watch, Apple TV, Beats
În fine, categoria ”alte produse”, care include Apple Watch, iPod Touch, Apple TV, căștile Beats și accesoriile vândute de Apple, a contabilizat 5,48 miliarde de dolari ca venituri. Apple a lansat la finele anului trecut ceasurile inteligente Apple Watch cu conexiune 4G, dar și Apple TV care suportă rezoluții 4K. Această categorie și-a crescut veniturile cu 36%.
Apple a lansat recent boxa inteligentă HomePod, după ce a ratat sezonul vânzărilor de sărbători.
Viitor gri
Totuși, viitorul nu e prea roz pentru Apple. Compania a redus comenzile pentru iPhone, care nu se vinde foarte bine din cauza prețului mare și a sistemului de senzori de recunoaștere facială, care obturează o parte din ecran. Apple are înfruntat concurența acerbă a Samsung, dar și a grupurilor din China, care produs smartphone-uri bune la prețuri mici.
În fapt, Huawei chiar a depășit temporar anul trecut Apple și a devenit al doilea producător mondial de smartphone-uri. Dar și alte grupuri chineze fac valuri, respectiv OPPO, Vivo și Xiaomi.
Marele pericol pentru Apple îl constituie însă faptul că rămâne în urmă în domeniul inteligenței artificiale. Amazon este lider în acest domeniu, asistentul digital Alexa aflându-se atât pe boxele produse de companie, cât și pe tot felul de gadgeturi produse de alte firme. Iar mai nou va ajunge și pe calculatoarele cu Windows 10.
Supremația Amazon se vede în faptul că aceasta a detronat Apple și are acum cel mai valoros brand din lume, dar și în faptul că la CES au fost lansate foarte multe produse care includ Alexa sau Google Assistant, contraoferta de la Google.