Tradiția spune că icoana, veche de aproape 300 de ani, a fost văzută lăcrimând și de atunci are puteri tămăduitoare. Unuii credincioși pleacă de acasă chiar și cu trei zile înainte, pentru a parcuge pe jos drumul până la Nicula, unde se află mănăstire ortodoxă, dar și un lăcaș de cult greco-catolic.
Greco-catolicii pornesc în pelerinaj la Mănăstirea Nicula | VEZI care va fi traseul
Cei doi înalți prelați, reprezentanți ai celor două culte — mitropolitul Clujului Andrei Andreicuț și episcopul Florentin Crihălmeanu — au lansat credincioșilor îndemnul de a participa la acest eveniment religios, care este unul dintre cele mai mari care se organizează anual în România.
Ce spun Biserica Ortodoxă şi tradiţiile populare despre praznicul împărătesc de Sfânta Marie Mare
Astăzi, în ambele biserici vor avea loc slujbe dedicate Fecioarei, iar la mănăstirea Nicula, la ora 21,30, icoana va fi scoasă din Biserică, pentru ca, după Utrenie, în cursul nopții, această să fie purtată în jurul bisericii, într-un ritual special care se ține în fiecare an.
Ce nu au voie să facă femeile însărcinate cu o zi înainte de Sfânta Maria
La biserica greco-catolică din Nicula, după Vecernie, va urma, de la ora 19,30, una dintre cele mai frumoase și îndrăgite rugăciuni ale Ritului Oriental, „Paraclisul Maicii Domnului”, rostit de Surorile Congregației Surorilor Maicii Domnului.
Luni, 15 august, va avea loc Liturghia, în cadrul căruia mitropolitul Andrei va sluji alături de episcopul Varlaam Ploieșteanul și de arhiereul vicar Ignatie Mureșanul. La fel, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, greco-catolicii vor celebra Sfânta Liturghie Arhierească la altarul amenajat în curtea bisericii parohiale din localitatea Nicula.
Istoria Mănăstirii Nicula
Mănăstirea Nicula este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord. Începând cu 15 februarie 1699, Nicula iese din anonimat, devenind unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului. Se spune că icoana ei, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod în anul 1681, avea să plângă timp de 26 de zile, ca o prevestire a tristelor evenimente ce vor avea loc în jurul anului 1700, atât pentru viaţa monahală, cât mai ales pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania.
De atunci icoana Maicii Domnului de aici a devenit nădejdea izbăvirii din robie, boli şi nevoi, credincioşii obişnuindu-se a veni în pelerinaj, an de an, pe jos, cântând: „Am venit Măicuţă să ne mai vedem, să-ţi spunem necazul care-l mai avem!”
Mesaje de Sfânta Maria. De ce nu este greșit să spui ”La mulți ani!” de Adormirea Maicii Domnului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro