Potrivit statisticii Direcției de Sănătate Publică București, la triajului epidemiologic efectuat în perioada 11-13 septembrie, în unitățile de învățământ din București au fost examinați 215.726 de copii. Dintre aceștia, cei mai mulți, respectiv 1.603, aveau angină (inflamare a gâtului și a faringelui), iar unul avea varicelă.
În școli au fost găsiți, la începutul anului școlar, și 173 de elevi care aveau păduchi.
Potrivit specialiștilor, păduchii sunt paraziții care se găsesc la nivelul scalpului, dar și al corpului. Pediculoza sau infestarea cu păduchi este larg răspândită în lume. Agentul etiologic al pediculozei capului este pediculus humanus capitis, care are 3–4 mm lungime și culoare gri-albicioasă. Păduchii se prind puternic de firele de păr la scalp, prin membre prevăzute cu gheare şi depune ouă (lindeni).
Păduchii de cap pot fi transmiși prin folosirea comună a căciulilor sau a pieptănului și este epidemică la copii din orice categorie socio-economică, în școlile primare. Copiii pot lua păduchi în timpul jocului, din autobuz, în drum spre școală sau, cel mai frecvent, de la colegii de școală.
Persoanele cu pediculoza prezintă prurit, care se accentuează în special în timpul nopții, în partea laterală a scalpului și în zona occipitală, însoțit de mici zgârieturi la nivelul pielii capului datorate scărpinatului. Ouăle de păduchi pot fi cel mai bine văzute deasupra urechilor și la nivelul cefei. Din cauza scărpinatului, leziunile tegumentare se pot irita și suprainfecta, determinând apariția unei infecții numite impetigo. Pediculoza capului trebuie diferențiată de alte afecțiuni precum dermatita seboreică, scabia și eczeme.
Citește și:
VIDEO/ „Ochiul de supervisor”, sistemul unic în lume de la Spitalul ”Marie Curie” București care supraveghează continuu bebelușii de la Terapie Intensivă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro