În acest moment, în România, sunt aproape 20 de unități medicale și secții afectate de coronavirus, numărul cadrelor medicale care nu-și mai pot desfășura activitatea din cauza infectării sau a izolării fiind tot mai mare.
Dacă zilele trecute vorbeam de zeci de cadre medicale, acum vorbim deja de sute.
În opinia medicului Livia Davidescu, de la SJUC, cea mai mare greșeală a Europei medicale a fost să se aducă pentru internare COVID-19 în spitale.
Spitalele vechi nu au circuite adaptate epidemiei de COVID 19, iar asta este valabil nu doar pentru România, ci și pentru țări ca Franța, Italia, Spania, a explicat dr. Livia Davidescu într-un interviu la RFI.
Potrivit medicului, “nenorocirea este că un pacient cu COVID-19 adus în spital va contamina alți pacienți și personalul, dacă nu este testat și izolat”.
Pentru evitarea unui adevărat dezastru, medicul propune și o soluție: internarea pacienților infectați cu coronavirus să se facă în spitale de campanie sau să se facă spitale în clădiri preconstruite ce pot avea structură pavilionară.
Apoi, ar trebui ca toți să fie testați în masă pentru COVID-19, iar personalul medical să se rotească, astfel încât să scadă riscul de contaminare cu coronavirus printr-o expunere diminuată.
De asemenea, mulți medici și cadre medicale spun că sunt pregătiți la nivel procedural doar, echipamentele de protecție fiind insuficiente sau. în unele cazuri, lipsind cu desăvîrșire.
Sunt și cazuri în care nu se face dezinfecție, așa cum este cazul centrului de dializă Diaverum din București.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică, aici ”nu s-a făcut dezinfecția terminală după ce s-a știut de primul pacient confirmat”.
Detalii aici:
Până la acest moment, România are 17 persoane decedate după ce au fost infectate cu noul coronavirus.
Dintre acestea, trei persoane au fost anunțate miercuri seară. Detalii aici:
La nivel mondial, sunt aproape 21.000 de decese provocate de COVID-19, arată cel mai recent bilanț publicat pe platforma worldometers.info.