La nivel european, aproape 20% din alimente sunt irosite, potrivit unui proiect de cercetare finanțat de UE.
„Conform studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 de milioane de tone de mâncare, (…), ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor. Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne”, a declarat oficialul.
În general, locuitorii orașelor aruncă o canitate mai mare de mâncare decât cei din mediul rural, unde oamenii recurg la metode tradiționale de valorificare a resturilor în gospodării.
„În mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi”, a mai spus Simion, adăugând că risipa alimentară vine atât cu costuri economice, cât și costuri de mediu, iar o soluție pentru reducerea acesteia este donarea de alimente.
Potrivit unui studiu al Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, consumatorii individuali din orașe produc până la jumătate din risipa alimentară.
„Cheltuim pe hrană 40% din venituri, iar 33% – 50% din aceasta ajunge direct în coşul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kilogram”, se menționează în cercetarea citată.
Totuși, dacă în anul 2016, nivelul mediu al risipei în rândul locuitorilor din orașele României era de 10,43%, în 2020, acesta a scăzut până la 6,5%.
Potrivit secretarului de stat, Ministerul Agriculturii „finanţează cinci proiecte care au ca temă reducerea risipei alimentare şi reducerea gazelor cu efect de seră”.
Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului cu tema „One Home, One Planet 2021”, organizat de Ikea.
Foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro