18.851 de clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ din cele 26.172 nu necesită autorizaţie privind securitatea la incendiu, conform datelor IGSU publicate la începerea noului an școlar 2018-2019.
De asemenea, este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu în cazul a 3.892 de școli. Pentru alte 495 de construcţii a fost emis aviz de securitate la incendiu şi nu a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, se arată într-un comunicat al IGSU.
Clădirile care nu necesită autorizare sunt cele la care nu s-au efectuat modificări constructive sau au fost date în exploatare anterior introducerii obligaţiei legale de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu.
„De la începutul acestui an au fost depuse 2.031 cereri pentru obţinerea autorizaţiei/avizului de securitate la incendiu, fiind soluţionate favorabil un număr de 246 de autorizaţii şi 852 avize. Diferenţa numerică este reprezentată de cereri soluţionate nefavorabil sau de documentaţii care se află în curs de soluţionare.”, au precizat reprezentanții IGSU.
În anul şcolar 2017 – 2018 au fost derulate 3.475 controale de prevenire, care au avut rolul de a înlătura eventualele deficienţe pe linia siguranţei la incendiu.
Neconformităţile identificate în teren au fost sancţionate cu 11.192 avertismente şi 567 amenzi, în cuantum de 1.261.620 lei.
IGSU arată că pe timpul derulării acestor controale au fost executate 3.022 exerciţii de evacuare şi intervenţie, precum şi 3.867 instruiri, la care au participat 466.261 preşcolari, elevi, cadre didactice, nedidactice şi personal auxiliar din unităţile de învăţământ.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va intensifica acţiunile de îndrumare şi control la aceste categorii de obiective şi va continua organizarea exerciţiilor destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii şi cadre didactice, se arată în comunicat.
De asemenea, specialiştii vor intensifica activităţile derulate în colaborare cu inspectoratele şcolare teritoriale, pe linia educării şi instruirii elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar în domeniul situaţiilor de urgenţă, prin executarea periodică a unor recunoaşteri în teren la unităţile de învăţământ, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă.
Acţiunile vor fi completate de organizarea periodică de exerciţii de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă (în majoritatea dintre acestea fiind exersat modul de comportare în cazul producerii unui incendiu), destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru elevi şi cadre didactice.
FOTO: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Citește și GALERIE FOTO/ Paradoxul Vaslui. Cel mai bogat cămin de stat pentru bătrâni se află în cel mai sărac județ. Sunt condiții ca-n Germania!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro