Conform statisticilor Poliției Române, obținute de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, în 2018 au fost 23.000 de victime ale infracțiunii de lovire sau alte violențe, aproape 1.200 dintre aceste victime fiind minori.
În jur de 850 de persoane au fost violate, 174 în familie. Cele mai multe victime au fost femei și copii.
Comparativ cu 2017, în 2018 numărul de cazuri de violență domestică a crescut. Iar în primul semestru al anului trecut, au fost aproape 7.000 de victime ale violenței în familie, dintre care peste 4.000 de femei, potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.
Așa arată situația statistic, pentru că în realitate, numărul cazurilor poate fi mult mai mare. Multe victime aleg să tacă, fie din teama de a se expune, pentru că le este frică de agresor sau pentru că nu mai văd o soluție în ajutorul pe care l-ar putea primi de la autorități.
De altfel, multe cazuri de viol se pierd între spital și Institutul Național de Medicină Legală, unde sunt prelevate probele biologice, fără de care agresorul nu poate fi tras la răspundere. De aceea Spitalul Universitar a deschis acum doi ani un Centru de Criză pentru Situațiile de Viol.
„Violatorul ești tu!”
În spatele acestor statistici se află oameni, mai ales femei și copii, și strigăte de ajutor. Acesta este și mesajul pe care au vrut să-l transmită mai multe ONG-uri care luptă pentru drepturile femeilor în cadrul flashmob-ului „Violatorul ești tu!/ O violatori san tu!” pe care l-au organizat duminică în fața Ministerului de Interne.
Aproape 50 de femei îmbrăcate în negru și legate la ochi au strigat „Violatorul ești tu!” în română și în romani, atrăgând atenția asupra cifrelor îngrijorătoare privind violența domestică.
„Tot timpul se dă vina pe victima, dar oamenii ar trebui să conștientizeze că nu este vorba despre victimă, ci despre agresor”, spune Aldessa, membră în cadrul ONG-ului E-Romnja.
Mentalitatea societății nu s-a schimbat cu timpul, susține tânăra, și din cauza asta încă se mai dă vina pe victimă în cazul violurilor sau agresiunilor fizice sau sexuale.
„Am fost învățate să ne ferim tot timpul, să avem grijă cum ne îmbrăcăm, că altfel vom avea probleme”, mai spune Aldessa.
Este cu atât mai greu când femeile sunt de etnie romă, pentru că, pe lângă jignirile sexiste, se adaugă și rasismul, adaugă tânăra. Se confruntă ea însăși cu agresiuni verbale, este de multe ori fluierată pe stradă sau înjurată pentru că e rromă.
Cum se poate preveni violența domestică: educație în școli
„Oamenii îi compătimesc pe violatori, dar blamează femeile: ce căuta pe stradă noaptea, de ce era îmbrăcată așa. Se gândesc că sigur a făcut ea, femeia, ceva ca să merite asta”, spune o altă tânără care a participat la flashmob.
Carmen este de părere că violența a ajuns să fie normalizată și chiar femeile au început să creadă că e normal să fie fluierate pe stradă. Singurul mod în care ar putea fi schimbată mentalitatea oamenilor la nivel de societate este prin includerea, în programa școlară obligatorie, a lecțiilor despre egalitatea de gen și despre violența domestică.
„Oamenii nu află lucrurile astea, la școală nu se predă despre feminism și egalitate de gen, despre violența domestică sau consimțământ. Violența e normalizată, o simțim toate și de multe ori, ajungem să credem că e normal să fii fluierată pe stradă sau să te pipăie în autobuz”, spune Carmen.
70% din cazurile de viol în familie nu sunt pedepsite pentru că victimele nu depun plângere
În cazurile în care agresorul este din familie, fie că vorbim de soț, concubin sau altă rudă, femeia nici măcar nu mai depune plângere împotriva lui. Dovadă stau acele 70% din cazurile de viol care nu se finalizează cu plângere prealabilă, conform Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.
Fără plângerea prealabilă, polițiștii nu pot deschide dosar penal.
Mai mult de jumătate dintre români consideră violul justificat în anumite condiții
Un studiu al UE privind violența de gen, realizat în 2016, arată că 55% dintre români consideră violul justificat în anumite condiții. Principalele situații în care violul este considerat justificat sunt legate de faptul că victima a consumat alcool sau droguri (30%), poartă haine provocatoare (25%), nu refuză în mod clar sau nu se împotrivește fizic (22%).
Acest procent plasează, din păcate, România pe primul loc în Europa, urmată de Ungaria (47%) și Bulgaria (43%). Asta deși Codul Penal spune clar că violul este „raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare”.
De la începutul anului 2018, prin modificări aduse Legii violenței în familie, a fost introdus ordinul de protecție provizoriu. Polițiștii pot lua măsuri speciale, mai rapide, prin emiterea unui ordin de protecție provizoriu, astfel încât victimele violenţei domestice să fie protejate în timp cât mai scurt.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro