Numărul foarte mare de locuri la liceu a adus liniște în rândurile absolvenților de gimnazii din județul Vaslui. Drept dovadă este faptul că media minimă de admitere în clasa a IX-a fost de 2,11, la Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” Bârlad, obținută de o elevă care, la concursul de Evaluare Națională, a avut media 1.00.
De asemenea, alți zece elevi, majoritatea de la școli din mediul rural, au intrat în liceu cu medii sub 3.00. La nivel de județ, din cei 2.424 de absolenți de clasa a VIII-a admiși, 320 au avut medii sub 5.00. Dintre aceștia, cei mai mulți au intrat la licee tehnologice din mediul rural, însă sunt și unități de învățământ din municipiile Vaslui și Bârlad care au admis astfel de elevi. Chiar și așa, cu excepția unităților de top, liceele din județ au rămas cu locuri libere pentru următoarea etapă de admitere.
Însă, deși au rămas 522 de locuri neocupate, sunt 39 de elevi care nu au intrat la liceu pe motiv că au avut medii mici și au bifat puține opțiuni pe fișele de înscriere.
”Acești elevi ar putea fi repartizați pe locurile speciale rămase libere dacă se încadrează cu media la liceele unde acestea există”, a declarat, luni, pentru Libertatea inspectorul Lidia Rășcanu, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.
La liceele de top din județ, media de admitere a fost în continuare una mare. Astfel, la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui, ultima medie cu care s-a intrat la profilul ”matematică-informatică” a fost 9,22, în timp ce la Colegiul Național ”Cuza Vodă” Huși absolvenții de clasa a VIII-a au avut nevoie de cel puțin 8,87 pentru a fi declarați admiși la același profil real. La Bârlad, ultima medie cu are s-a intrat la ”științe ale naturii” a fost de 8,43.
La nivelul județului Vaslui au existat și două medii de admitere de 10.00: Iasmina Andreea Angheluță, care a intrat la Liceul ”Emil Racoviță” Vaslui, și Adelina Paula Petrea, care a optat pentru Colegiul Național ”Cuza Vodă” Huși.