Ziua Mondială contra Cancerului este marcată pe 4 februarie, ocazie cu care specialiștii din întreaga lume readuc în atenție această boală a secolului XXI și vorbesc despre prevenție, detectare și noile metode de tratament.
Unele forme de cancer sunt legate de modul de viață
Cancerul cauzat de fumat este mai rar în țările din lumea a III-a, însă este din ce în ce mai răspândit în țările în care industria este dezvoltată, unde tot mai mulți oameni fumează.
Cele mai frecvente forme de cancer la adult atacă plămânii, tubul digestiv și organele genitale. În ciuda medicinei moderne, cancerul este a doua cauză de deces în majoritatea țărilor, inclusiv în România.
Cancerul se poate instala și la copii și adolescenți, cele mai frecvente forme fiind leucemiile, limfoamele, tumorile renale și cerebrale. Din fericire, acestea sunt rare, iar tratamentul destinat copiilor a fost îmbunătățit foarte mult în ultimii ani, crescând ratele de supraviețuire și chiar de vindecare.
În România, sunt diagnosticate, anual, aproximativ 80.000 de cazuri noi cancer și sunt aproape 30.000 de decese prin boli oncologice.
Medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, explică, pentru Libertatea, ce este cancerul, cum apare, cum ar putea fi prevenit și cât de departe au ajuns tratamentele oncologice.
Cum apare cancerul
Apariția cancerului este legată de modificări majore la nivelul ADN-ului celulor normale. Aceste modificări, care fac o celulă normală să se transforme într-o celulă canceroasă, sunt adesea determinate de factori pe care îi putem influența într-un mod relativ simplu.
Deși 50% dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală continuă să crească.
Fumatul, infecțiile și obezitatea, primii factori de risc în apariția cancerului
În top trei factori de risc pentru apariția cancerului figurează fumatul, infecțiile și obezitatea. Contează însă foarte mult și expunerea excesivă la soare, sedentarismul, dieta, consumul de alcool sau poluanții atmosferici.
Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer, nu doar a cancerului pulmonar, după cum poate am fi crezut. Cancerul de vezică urinară, cancerul ovarian sau uterin, cancerul de cap și gât sau cancerele sistemului digestiv – de esofag, stomac, ficat și pancreas, toate sunt corelate cu fumatul, explică medicul Geantă.
Un procent important dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitic B sau C poate dezvolta, la un moment dat, cancer de ficat.
Infecția cu virusul numit HPV se asociază cu apariția cancerului de col uterin.
Trei tipuri de cancer de piele apar ca urmare a expunerii necontrolate la soare.
Obezitatea și sedentarismul, responsabile pentru 20% dintre cazurile de cancer
”Dacă discutăm despre obezitate și despre sedentarism, 20% dintre cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoane care au kilograme în plus”, spune medicul Marius Geantă.
Paisprezece tipuri de cancer, de la cancerul tiroidian la cancerul de rinichi și ovarian, se asociază cu o greutate corporală mai mare decât cea recomandată.
Ce putem face pentru a preveni apariția cancerului
Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină spune cum putem contribui substanțial la prevenirea apariției cancerelor:
- renunți la fumat;
- te vaccinezi împotriva hepatitei B și a HPV;
- te protejezi față de transmiterea infecției cu hepatita B, hepatita C și HIV;
- te tratezi cu medicamente interferon-free pentru hepatita C;
- reduci consumul de alcool și de alimente cu multe calorii;
- îți îmbunătățești activitatea fizică;
- te protejezi prin haine și creme cu factor de protecție atunci când te expui la soare.
Diagnosticul de cancer este sigur doar în urma biopsiei
Pe lângă depistarea precoce a bolii, diagnosticul precis și accesul la tratamente moderne au contribuit major la schimbarea perspectivei pentru bolnavul cu cancer.
”Diagnosticul de cancer este sigur doar în urma biopsiei – adică analiza în laborator a unui fragment din tumoră. Celelalte analize, de sânge sau radiologice, oferă doar indicii asupra posibilei prezențe a cancerului. În urma rezultatului biopsiei, se stabilește și care este cel mai potrivit tratament pentru acel tip de cancer. Niciun tratament pentru cancer nu trebuie să înceapă înainte de stabilirea unui diagnostic sigur și de precizie”, mai spune medicul.
Testarea specifică pentru biomarkeri
În ultimii 25 de ani, după descifrarea genomului uman, cunoștințele despre biologia cancerului au explodat și diagnosticul cancerului s-a rafinat foarte mult.
”La baza diagnosticului de precizie al cancerului stau așa-numiții biomarkeri – părți din structura tumorii sau a sistemului imun, implicate în apariția și dezvoltarea cancerului, și care odată puse în evidență sunt în măsură să ne indice în ce măsură un tratament poate fi eficient și sigur”, mai spune medicul Geantă.
În acest moment, nu mai este suficient să știi că suferi de un cancer pulmonar, de sân sau colo-rectal, ci este obligatorie testarea specifică în laborator pentru acei biomarkeri corelați fie cu o eficiență crescută, fie cu un profil de siguranță cât mai bun al medicamentului.
Medicina de precizie în oncologie
În zilele noastre, se vorbește tot mai frecvent de medicina personalizată sau, altfel spus, medicina de precizie.
”Această abordare se numește medicină personalizată sau medicină de precizie în oncologie. Tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Și de prima dată”, mai spune medicul.
Și chiar dacă, de-a lungul timpului, mai multe tipuri de terapii și-au câștigat un loc important în terapia cancerului, contribuind la creșterea supraviețuirii, totuși, chirurgia a fost și rămâne principala armă de luptă împotriva cancerului, atunci când boala este în stadii incipiente și tumora poate fi scoasă din organism.
Radioterapia, adică proiectarea unui fascicul de radiații către zona în care este localizat cancerul, este o opțiune serioasă pentru cancerul de cap și gât, unele cancere ale sângelui sau cancerul colo-rectal.
Tratamentele hormonale, de asemenea, sunt eficiente în cancerele care depind de hormonii organismului, precum cancerul la sân sau cancerul de prostată.
Chimioterapia a adus de-a lungul timpului numeroase beneficii în privința supraviețuirii bolnavilor cu cancer, însă efectele adverse sunt greu de suportat de către pacient și contribuie la stigmatizarea bolnavilor oncologici.
”După descifrarea genomului uman și înțelegerea profundă a modului în care apare cancerul, de la modificările genelor până la afectarea întregului organism, a apărut o categorie nouă de medicamente: terapiile țintite. Spre deosebire de chimioterapie, terapiile țintite au calitatea de a ataca numai celulele tumorale, nu și pe cele normale, ale organismului. În consecință, aceste medicamente sunt în general mai eficiente și mai ușor de tolerat de către bolnav”, explică Marius Geantă.
Imuno-oncologia, speranța bolnavilor cu cancer
În fiecare zi, în organismul fiecăruia dintre noi se produc câteva sute de celule canceroase, care în mod normal sunt recunoscute și eliminate de către sistemul imunitar. Cancerul se dezvoltă atunci când sistemul imunitar nu mai recunoaște și nu mai elimină celulele canceroase.
O nouă categorie de medicamente, imunoterapiile, reușesc să “trezească” sistemul imun al organismului pentru a recunoaște și a ataca tumora. Imuno-oncologia, cum se numește acest domeniu nou în tratamentul cancerului, este deja o realitate pentru pacienții cu melanom, cancer pulmonar, cancer de vezică urinară sau cancer renal. Iar rezultatele ne fac să sperăm că nu este prea departe chiar ziua în care va fi găsit leacul pentru cancer.
Citește și: Un doctor împărtășește dorințele copiilor aflați pe patul de moarte: „Fii bun și mănâncă înghețată”