Criticii spun că decriminalizarea în Rusia, din anul 2017, a unor forme de violență în familie a erodat formele de protecție pentru femei, în timp ce susținătorii măsurii o apără motivând că aceasta le permite părinților să-și disciplineze copiii.
Un proiect de lege propus recent pentru criminalizarea înapoi a violenței domestice a fost întâmpinat de proteste și critici din partea activiștilor care susțin că încearcă să „distrugă” valorile tradiționale ale familiei.
O analiză a 2.500 de pedepse pentru omor premeditat pronunțate în perioada 2016-2018 a arătat că 79% dintre femeile condamnate au acționat în autoapărare, au raportat Novaya Gazeta și Mediazona.
de femei sunt ucise în familie anual
Aproximativ 14.000 de femei mor în Rusia în fiecare an, ucise de soți sau alte rude, se arată într-un raport al ONU din 2010.
Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ una din cinci femei a suferit violență din partea unui partener.
În același timp, Ministerul Justiției a declarat în fața Tribunalului European pentru Drepturile Omului că scara violenței domestice a Rusiei este exagerată și a afirmat că bărbații „suferă mai mult de discriminare”.
Studiul este publicat, astăzi, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor.