Asociațiile pacienților preciează, într-un comunicat de presă, că 884.680 de angajați din construcții, agricultură și industria alimentară nu plătesc CASS. Potrivit sursei citate, 400 de milioane de lei nu ajung lunar în Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
În anul 2022, bugetul FNUASS a fost de 55.064.450.000 de lei, iar nivelul scutirilor a fost de circa 4.800.000.000 de lei, cu alte cuvinte, în fiecare lună de scutiri, FNUASS este mai sărac cu 8,72%, arată comunicatul semnat de Alianța Pacienților Cronici din România, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.
„Scutirile la plata CASS acordate diferitelor categorii profesionale încalcă cu bună știință prevederile Legii 95/2006, creează discriminare în rândul asiguraților, încălcând principiul solidarității și ignorând participarea obligatorie la plata CASS așa cum este prevăzut în lege. Rugăm Guvernul României să anuleze facilitățile fiscale privind CASS acordate unor categorii profesionale, să îmbunătățească colectarea sumelor datorate de către companii la Fondul Național Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate și să crească alocarea bugetară pentru sănătate la un nivel asemănător cu țările europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB”, solicită asociațiile de pacienți.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mariussorin75 • 13.09.2023, 12:24
aia care platesc nu au de ales, eu de exemplu i-ar directiona catre privat, cand am o urgenta oricum tot acolo ajung
durban22 • 13.09.2023, 01:47
Si atunci de unde sa fie fonduri daca aceste persoane nu platesc??.