În urmă cu 30 de zile, Lăcătuşu şi Coman începeau lupta cu sălbăticia îngheţată din Groenlanda într-o expediţie de traversare a celei mai mari insule din lume. După o lună în care au parcurs 450 de kilometri, confruntându- se cu ninsori puternice, cu geruri năprasnice şi cu vân- turi cumplite, cei doi vor ajunge în curând la primul semn de civilizaţie: radarul Dye2.

Au atins cota 2.500 a gheţarului

Ridicată de americani în timpul războiului rece, în 1960, pentru interceptarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, scoasă din uz în 1988, enorma construcţie a fost printre puţinele lucruri care le-au mai ridicat moralul românilor. Zilele trecute, Lăcătuşu şi Coman atinseseră cel mai înalt punct al traseului lor, cota 2.500 a calotei glaciare.

“Ne-am fi dorit ca, după atingerea punctului culminant, să începem o relativă coborâre, dar n-a fost aşa. Ieri, din nouă ore de mers, şase au fost de urcare. Zona mediană a calotei glaciare are nu una, ci mai multe culmi de 2.400 de metri orientate longitudinal pe direcţia nord-sud. Aşa că, după un urcuş plin de speranţă, avem câte o mică deziluzie văzând că la orizont se întrezăreşte altul”, transmitea miercuri Lăcătuşu prin sms.

Alpinistul a detaliat: “După vârf, nici vorbă de coborâre! Se câştigă cam un metru la 100 de metri parcurşi! Parcă mergem mai mult în ascensiune”. Cel mai impresionant mesaj al exploratorilor a venit în urmă cu câteva zile: “Ne-am delectat privind primele vietăţi care ne-au ieşit în cale după o lună, cât a trecut de la plecarea în expediţie: cinci păsări”.

Urmează zona cea mai periculoasă!

De la radarul Dye2 până la Kangerlussuaq, punctul terminus al expediţiei, mai sunt 180 de kilometri în linie dreaptă. “Noi vom avea probabil de mers mai mult, pentru că trebuie să ocolim un labirint de seracuri (n.r. – coloane ascuţite de gheaţă). În unii ani, se formează chiar lacuri care trebuie evitate cu atenţie, pentru că în jurul lor gheaţa este friabilă (n.r. – sfărâmicioasă) şi deosebit de periculoasă. Vom vedea!”, a încheiat Lăcătuşu.

Au slăbit câteva kilograme

“Azi-dimineaţă am avut un bun mic dejun, cu ceva peşte islandez uscat cumpărat de la supermarketul din Tasiilak, Groenlanda!”, povestea Ticu Lăcătuşu acum câteva zile. “Dieta” cu carne şi pâine uscată, cu brânză şi salam şi-a pus amprenta asupra greutăţii celor doi temerari: “Ne-am modificat deja mărimile la haine cu două numere în minus…”, preciza Lăcătuşu, care e însoţit în Groenlanda de Cornel Coman.

Au parte de vreme bună

De câteva zile, Lăcătuşu şi Coman au avut noroc de timp frumos. Vântul de 60-70 km/h s-a potolit, nu mai ninge, iar temperatura a crescut cu 5 grade Celsius, ajungând la -10 grade Celsius. “Pentru câteva ore, am înaintat printr-un soare puternic care a înmuiat zăpada şi ne-a mai dezmorţit şi pe noi, şi bagajele îngheţate”, transmitea Lăcătuşu. Totuşi, noaptea e ger năprasnic: -33 grade Celsius.

 
 

Urmărește-ne pe Google News