Potrivit agenției Națiunilor Unite pentru copii, analiza datelor din 2020 a arătat că aproximativ 460 de milioane de copii din țări ca Afganistan, India și Pakistan au fost expuși timp de cel puțin 83 de zile pe an la temperaturi de peste 35 de grade Celsius.
Practic, 76% dintre copiii din Asia de Sud au fost afectați de temperaturi extrem de ridicate, față de 32% la nivel global, conform analizei UNICEF.
Sanjay Wijesekera, directorul regional al UNICEF pentru Asia de Sud, a subliniat că, deși țările din Asia de Sud „nu sunt cele mai fierbinți din lume în acest moment”, „căldura de aici aduce riscuri care pun în pericol viața a milioane de copii vulnerabili”.
Suntem deosebit de îngrijorați de bebeluși, copii mici, copii subnutriți și femei însărcinate, deoarece aceștia sunt cei mai vulnerabili la căldură și alte efecte grave.
Sanjay Wijesekera, directorul regional al UNICEF pentru Asia de Sud:
Pericolul adus de căldura extremă este mai mare în cazul copiilor pentru că ei nu se pot adapta rapid la schimbările de temperatură. Ei sunt expuși riscului de leșin, dezvoltare mentală deficitară, disfuncții neurologice, convulsii și boli cardiovasculare.
În același timp, femeile însărcinate sunt foarte sensibile la temperaturile extreme și se pot confrunta cu nașteri premature sau nașterea unor copii morți, avertizează UNICEF.
În luna iunie, în unele părți ale Indiei, cea mai populată națiune din lume, cu 1,4 miliarde de locuitori, temperaturile au ajuns până la 47 de grade Celsius. Cel puțin 44 de persoane au murit din cauza căldurii și câteva sute au suferit de boli legate de căldură.
India este afectată frecvent de valuri de caniculă, însă în ultimii ani, acestea au apărut mai devreme și au devenit mai prelungite.
Și în Pakistan au fost înregistrate temperaturi la fel de ridicate în iunie, existând temeri legate de starea celor care muncesc în aer liber, dar și în ceea ce privește populațiile sărace.
De asemenea, experții vorbesc despre o amenințare gravă cu care se confruntă Afganistanul, unde impactul temperaturilor foarte ridicate este agravat de problemele sociale și economice.
Potrivit specialiștilor, criza climatică nu va face decât să provoace valuri de căldură mai frecvente și mai lungi în viitor, punând la încercare capacitatea de adaptare a Asiei de Sud.
UNICEF avertizează că, în cele din urmă, copiii, adolescenții și femeile se numără printre cei care plătesc cel mai mare preț pentru fenomenele meteorologice extreme.
Copiii mici pur și simplu nu pot face față căldurii. Dacă nu acționăm acum, acești copii vor continua să suporte consecințele unor valuri de căldură mai frecvente și mai severe în anii următori, fără să fie vina lor.
Sanjay Wijesekera, directorul regional al UNICEF pentru Asia de Sud:
Foto: 123rf.com/catherinelprod
durban22 • 08.08.2023, 08:28
La niste bieti copii subnutriti, asta le mai trebuie si caldura excesiva ,exact cum ai pune paie pe foc !.