Deşi minoritar, totuși acest procent de acceptare a unor eventuale cedări teritoriale este cel mai mare de la lansarea invaziei la scară largă, pe 24 februarie 2022. În septembrie 2022, numai 8% dintre ucraineni ar fi acceptat astfel de concesii în schimbul păcii, procent care a continuat să crească, ajungând în februarie anul acesta la 26% şi după numai două luni mai târziu la 32%, constată agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
În același timp, 55% dintre ucraineni se opun oricăror cedări teritoriale pentru încheierea unui acord de încetare a focului cu țara agresoare.
Posibilitatea lansării unui proces de negocieri de pace cu Rusia în care Ucraina s-ar vedea obligată să cedeze teritorii este o temă tot mai prezentă în opinia publică şi în discursul oficial ucrainean, într-un context în care trupele ruse înaintează foarte lent, dar constant pe frontul din estul Ucrainei, notează EFE.
Într-o presupusă propunere de încetare a focului, respinsă între timp de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, liderul rus Vladimir Putin a cerut în iunie Ucrainei să-i cedeze regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson, pe lângă Crimeea, şi să renunțe la aspiraţia de aderare la NATO.
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat săptămâna trecută că are în vedere să propună un nou plan de pace până în luna noiembrie, când vor avea loc alegeri prezidențiale în Statele Unite.