Iată principalele concluzii ale analiștilor ISW cu privire la moartea lui Prigojin. Aproape sigur Vladimir Putin a fost cel care a ordonat comandamentului militar rus să distrugă aeronava lui Prigojin. Reprezentanții armatei ruse, în special ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General al Armatei Valeri Gerasimov, cu greu l-ar fi putut „executa” pe Prigojin fără ordinul lui Putin.
„Întreaga sferă politică și de securitate a Rusiei a considerat probabil că supraviețuirea continuă a lui Prigojin după revolta PMC Wagner este o problemă pentru Putin”, spun analiștii. ISW continuă analiza pornind de la ipoteza că Putin a ordonat asasinarea lui Prigojin, cu excepția cazului în care există dovezi contrare.
În consecință, ISW exprimă mai multe evaluări cu privire la posibilele motivații și acțiuni ale lui Putin. El poate să fi ajuns la concluzia că, după rebeliunea lui Prigojin, l-a „separat” deja suficient de trupele Wagner, așa că a fost posibil să-l ucidă pe Prigojin fără a-l transforma într-un martir pentru restul „wagneriților”.
Poate că Putin a decis că „wagneriții” ajunseseră într-un punct în care erau mai interesați să primească plăți stabile și să „lucreze” în noile unități paramilitare „de stat”, decât de loialitatea lor față de Prigojin și acest lucru i-a dat ocazia „să-l ucidă în liniște pe Prigojin”.
Putin s-ar fi putut gândi, de asemenea, că Prigojin a depășit o linie roșie predeterminată, în încercarea de a menține PMC-ul Wagner să funcționeze în Africa.
ISW consideră că „ execuția” lui Prigojin a coincis în timp cu suspendarea oficială a lui Serghei Surovikin. Cu puțin timp înainte de moartea lui Prigojin, în locul lui Surovikin, Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse erau conduse de generalul colonel Viktor Afzalov. Putin a intenționat probabil că ambele pedepse publice să trimită un mesaj clar că Kremlinul „a avut de-a face” cu cei implicați în revolta din 24 iunie și că încercarea wagneriților de a contesta conducerea rusă a fost o înțelegere încheiată între aceștia.
Ordinul lui Putin către Ministerul rus al Apărării de a distruge avionul lui Prigojin este probabil o încercare publică a dictatorului de a-și reafirma dominația și de a se răzbuna pentru umilința adusă lui și Ministerului rus al Apărării de revolta armată a PMC Wagner din 24 iunie.
Dacă ar fi adevărat că apărarea antiaeriană rusă a fost folosită ca metodă de ucidere a lui Prigojin, pentru a doborî aeronava, acest lucru ar permite Ministerului rus al Apărării să răzbune direct ziua revoltei lui Wagner, care a fost una dintre cele mai mortale zile pentru aviația rusă, de la începutul invaziei în Ucraina.
Până acum Putin nu i-a pedepsit pe „wagneriții” responsabili pentru distrugerea avionului rusesc pe 24 iunie.
Directorul CIA, William Burns, a amintit că „Putin este cel mai devotat apostol al răzbunărilor”. Prin urmare, este probabil să aștepte condiții potrivite pentru a se răzbuna în cele din urmă pe Prigjin, având grijă să nu se arate prea impulsiv.
„Putin trebuia să se răzbune pe Prigojin nu numai pentru a demonstra că nu este un lider slab, ci și pentru a-și susține armata, care, în ochii multor ruși, nu a primit „dreptate” după evenimentele din 24 iunie.
Ministerul rus al Apărării și Kremlinul au distrus PMC Wagner și au slăbit autoritatea lui Prigojin după rebeliunea sa, așa că asasinarea conducerii de vârf a Wagner a fost probabil ultimul pas către eliminarea grupului Wagner ca organizație independentă. Ministerul rus al Apărării și Kremlinul au creat efectiv condițiile în care Prigojin nu ar mai putea sprijini în mod corespunzător contingentul Wagner PMC, dacă nu va oferi noi finanțări și misiuni pentru wagneriți, în viitorul apropiat. Astfel de condiții ar putea duce în cele din urmă la faptul că grupul Wagner va pierde treptat luptători, iar Prigojin semnificația și influența sa”, se spune în raportul ISW.
Viitorul PMC Wagner fără un lider rămâne incert. Surse ruse susțin că Wagner PMC ar fi dezvoltat un mecanism de acțiune și de atenuare a consecințelor în cazul morții lui Prigojin și Utkin, cu mult timp în urmă. Una dintre surse a refuzat să detalieze ceea ce prevede mecanismul, dar separat a menționat că „ar fi oricum o veste foarte proastă”.
Prigozhin și Utkin au fost indiscutabil imaginile publice ale grupului Wagner, așa că uciderea lor „ar avea un efect dramatic asupra structurii de comandă și a mărcii PMC Wagner”. Comandanti și mercenarii pot începe acum să se teamă pentru viața lor, sau să fie demoralizați. „Interferența Ministerului rus al Apărării și a Kremlinului în operațiunile Wagner și absența lui Prigojin, care ar lupta pentru noi oportunități pentru personalul PMC, ar putea duce și mai mult la degradarea grupului Wagner”, afirmă ISW.
Soarta lui Prigojin va servi acum ca un factor de descurajare pentru cei din armată sau forțele de securitate ruse care ar putea încerca să urmeze precedentul de sfidare al lui Prigojin. Prin urmare, acesta este un semn pentru oricine ar fi plănuit să se confrunte cu Putin, cu Kremlinul sau Ministerul Apărării, potrivit ISW.
În plus, asasinarea lui Prigojin ar putea fi un semnal pentru Lukașenko, atât o reducere drastică a spațiului său de negociere cu Kremlinul, cât și o amenințare implicită la încercările sale de a rezista eforturilor Kremlinului de a integra Belarusul în statul Uniunii.
Kremlinul pare să pregătească scena pentru a elimina responsabilitatea clară a lui Putin și a armatei ruse pentru uciderea lui Prigojin. Rosaviatsia a creat o comisie specială pentru a investiga starea tehnică a aeronavei prăbușite, precum și condițiile meteorologice de pe ruta de zbor, activitatea serviciilor de dispecer și echipamentele radio de la sol. Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal în temeiul articolului privind încălcarea regulilor de siguranță a traficului și operarea transportului aerian.
„Corespondenții militari” și bloggerii au sugerat că această comisie de investigație ar putea alege lansarea „eronată” a unei rachete de apărare aeriană, sau a unui atac terorist la bord ca versiune principală a morții lui Prigojin. Astfel de narațiuni sunt deja auzite de pe buzele deputaților Dumei de Stat a Federației Ruse.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!