Carmen Dan, ministrul de Interne, anunța anul trecut că Parchetul a cerut ca raportul referitor la incidentele de la protest să fie declasificat.
„Nu cred că poate să spună cineva vreodată că în mod public se poate prezenta o notă de informare. Dacă o informaţie din raport are un caracter clasificat, atunci întregul material trebuie să fie clasificat. La acest moment, avem o solicitare de declasificare din partea Parchetului, aşa că Ministerul Afacerilor Interne va urma procedurile legale în astfel de situaţii, iar rezultatul va fi fie declasificarea, fie declasificarea parţială, fie menţinerea caracterului clasificat actual al documentului. Suntem la începutul acestui proces”, a precizat Carmen Dan la dezbaterea moţiunii simple depusă împotriva sa de PNL în Camera Deputaţilor, conform Agerpres.
De asemenea, Carmen Dan a menționat că a primit și o solicitare de declasificare a raportului din partea senatorilor din Comisia de Apărare.
„Am răspuns că toţi parlamentarii au acces la informaţii secret de serviciu şi că există o lege în acest sens, că odată ce au depus jurământul, au acces la acest nivel de secretizare”, a arătat ministrul Carmen Dan.
Peste 760 de plângeri penale au fost înregistrate după violențele de la protestul din 10 august 2018, a anunţat Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
În acest timp, și 62 de jandarmi spun că au fost agresați la protestul din 10 august. Parchetul sectorului 1 cercetează plângerile, într-un singur dosar.
În octombrie 2018, un raport privind violențele comise de Jandarmerie împotriva civililor adunați în Piața Victoriei pe 10 august a fost trimis spre analiză la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Comunitatea Declic anunță că au transmis raportul către ONU după ce acest lucru a fost cerut de peste 81.000 de persoane.
FOTO – Dumitru Angelescu