„Deficitul bugetului de stat s-a ridicat anul trecut la aproximativ 31 de miliarde de dolari. Am primit aceste fonduri de la partenerii noștri. În principal de la UE, G7 și SUA, precum și de la instituțiile financiare internaționale, inclusiv de la FMI (Fondul Monetar Internațional, nr.)”, a declarat presei Șmîhal, la Kiev.

„Astăzi cheltuim aproape tot bugetul pe timp de pace al țării pentru armată”, a spus premierul ucrainean. „În același timp, componenta socială și umanitară este finanțată cu sprijinul partenerilor noștri, iar Ucraina este foarte recunoscătoare pentru acest ajutor”, a adăugat șeful guvernului de la Kiev.

Șmîhal a mulțumit Comisiei Europene pentru că a oferit țării sale un sprijin macrofinanciar de aproximativ 18 miliarde de dolari pentru 2023. El a precizat că Statele Unite vor oferi Ucrainei peste 10 miliarde de dolari, „iar alte țări din G7 oferă, de asemenea, sprijin bugetar direct”.

Potrivit acestuia, Ucraina a finalizat revizuirea programului de monitorizare cu FMI, iar experții Fondului „au venit cu un program mare pe patru ani”.

Șmîhal a estimat că Ucraina va avea nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a putea începe ceea ce el a descris ca fiind o „redresare rapidă”, după ce PIB-ul Ucrainei a scăzut cu aproximativ 30% în 2022.

De asemenea, el a prezentat prioritățile guvernului pe care îl conduce. În primul rând, este vorba despre „repararea sectorului energetic”. „Fără acesta, este imposibil să vorbim despre alte proiecte sociale sau umanitare”, a explicat Șmîhal.

„A doua (prioritate) o reprezintă deminarea. (…) Trebuie să deminăm 174.000 de kilometri pătrați”, a adăugat premierul ucrainean.

Conform acestuia, al treilea obiectiv major îl reprezintă refacerea infrastructurii critice și a locuințelor avariate, iar a patra prioritate constă în accelerarea redresării economice.

„Din cauza invaziei pe scară largă, ucrainenii au pierdut peste 3 milioane de locuri de muncă. Întreprinderile mari de extracție și de prelucrare a metalelor din estul Ucrainei au fost distruse sau ocupate. De aceea, guvernul se concentrează pe dezvoltarea microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici și mijlocii”, a precizat Șmîhal.

Statele G7, un nou ajutor financiar, de 39 de miliarde de dolari, pentru Ucraina

Tot joi, miniştrii economiei şi finanţelor din statele grupului G7 au aprobat un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina, în valoare de 39 de miliarde de dolari pentru anul 2023, faţă de 19,8 miliarde de dolari anul trecut, pachet destinat susţinerii bugetului ucrainean în contextul războiului cu Rusia, scrie Agerpres.

„Aceste angajamente importante şi eliberarea lor rapidă oferă securitate Ucrainei şi permit autorităţilor să asigure funcţionarea guvernului, continuarea prestării serviciilor de bază, efectuarea reparaţiilor cele mai urgente ale infrastructurilor avariate şi stabilizarea economiei”, a declarat, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE, ministrul de finanţe japonez Shunichi Suzuki.

Anunțul oficialului nipon a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă desfăşurate în oraşul indian Bangalore, care găzduieşte o reuniune ministerială a statelor G20, în marja căreia au avut o întâlnire separată miniştrii statelor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA).

Cele 39 de miliarde de dolari „vor contribui la susţinerea Ucrainei în efortul său de a se apăra” în faţa Rusiei şi reprezintă un sprijin economic „suplimentar faţă de ajutorul nostru şi instruirea vitală a forţelor (armate) ucrainene, ajutorul umanitar şi cooperarea pentru dezvoltare”, a mai spus Shunichi Suzuki.

De asemenea, G7 a îndemnat Fondul Monetar Internaţional să finalizeze în luna martie programul de împrumut pentru Ucraina.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News