Aproape un milion de copii sunt vizați de campania de vaccinare urgentă, inclusiv cei care au fost deja imunizați.
„Acest lucru va asigura un nivel ridicat de protecție împotriva paraliziei și va ajuta la reducerea răspândirii în continuare a virusului”, a precizat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) într-un comunicat prin care anunță măsura.
Părinții și îngrijitorii copiilor vor fi contactați de medicii de familie în luna următoare.
Poliomielita, care poate provoca paralizie, este văzută ca o boală a trecutului în Regat. Ultimul caz de poliomielita din Marea Britanie a fost înregistrat în 1984, potrivit UKHSA, iar în 2003 întreaga Europă a fost declarată liberă de poliomielită.
Probele din Londra în care a fost detectat virusul sunt legate de un vaccin antipoliomielită folosit în alte țări.
În zonele lumii unde mai există încă focare ale bolii este folosit un vaccin cu administrare orală, care este considerat sigur, însă conține un virus viu. Asta înseamnă că virusul se poate răspândi de la o persoană la alta în zonele în care mulți oameni nu sunt protejați. În plus, în aceste condiții, forma sigură a virusului folosită în vaccin poate suferi mutații și evolua până când poate duce din nou la paralizie.
Potrivit UKHSA, în cele mai multe dintre probe a fost depistată forma de vaccin sigură a poliomielitei, dar „câteva” au suferit suficiente mutații pentru a fi periculoase.
Scopul campaniei de vaccinare anunțate de autoritățile sanitare de la Londra este dublu. În primul rând, se dorește reducerea riscului de paralizie în cazul copiilor care contractează virusul, iar, în al doilea rând, vaccinarea este menită să crească nivelul de imunitate, astfel încât virusul să se răspândească mai greu.
Dr Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, a explicat că pentru cea mai mare parte a populației vaccinate, riscul este scăzut, dar că este „vital” ca părinții să se asigure că toți copii sunt complet vaccinați.
„Recunosc că părinții și tutorii vor fi îngrijorați de detectarea poliomielitei la Londra, totuși vreau să reasigur oamenii că nimeni nu a fost diagnosticat cu virus și că riscul pentru populația mai largă este scăzut”, a spus, la rândul său, Steve Barclay, secretar de stat în Ministerul britanic al Sănătății.
Copiii vor fi vaccinați cu un ser care conține un virus „mort” și nu are risc de răspândire.
Cum se manifestă poliomielita
Poliomielita este cauzată de un enterovirus numit poliovirus. A fost una dintre cele mai de temut boli din lume până în 1954, când dr. Jonas Salk a inventat un vaccin și a testat siguranța acestuia.
Aproximativ una din patru persoane infectate prezintă simptome asemănătoare gripei, inclusiv durere în gât, febră, oboseală, greață, dureri de cap și dureri de stomac. Aproximativ una din 200 va dezvolta simptome mai grave, care includ furnicături și amorțeală la nivelul picioarelor, o infecție la nivelul creierului sau a măduvei spinării și paralizie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Nu există tratament pentru poliomielită.
Există trei tulpini ale virusului, dintre care două au fost eliminate, potrivit Inițiativei Globale de Eradicare a Poliomielitei, un program al OMS. Un tip de virus sălbatic încă circulă în Pakistan și Afganistan.
Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta