O bătălie în instanțe care ține de decenii întregi a avut, azi, o soluție definitivă la Tribunalul Sălaj. O asociație composesorală care revendică peste 6.000 hectare de pădure, fondată de rude și apropiați ai miliardarului Frank Timiș, a fost dizolvată.
O problemă veche de peste două decenii care i-a făcut pe mai mulți locuitori din orașul Borșa, Maramureș, să protesteze în fața Parlamentului European și a Curții Europene pentru Drepturile Omului, CEDO. După protest, aceștia au avut câștig de cauză la curtea europeană.
Concret, grupul de membri ai Composesoratului Nobil Borșa, Maramureș, revendică 17.000 de hectare de pământ „primite de la împărăteasa Maria Tereza”. De-a lungul timpului, autoritățile locale au susținut că cei 2.000 de membri au deținut „doar 6.000 de hectare”.
Problema, tranșată definitiv de instanțele din România în favoarea lor în anii 2000, a fost contestată în repetate rânduri de autorități.
Cei de la composesorat susțin că autoritățile locale sunt apropiate de afaceriști locali, cel mai puternic nume fiind cel al lui Frank Timiș, miliardar român din Borșa cu cetățenie australiană, mutat la Londra și celebru ca fiind inițiator al proiectului Roșia Montană.
Acum, Composesoratul Nobil Borșa a câștigat o bătălie în instanță. Cum a început ea?
„Scopul final era altul”
Conform lui Matei Mihali, președintele Composesoratului Nobil Borșa, Comisia Județeană pentru Fond Funciar din Maramureș a fost cea care, în 2005, a retrocedat peste 6.000 de hectare către nou-înființatul Composesorat Cisla din Borșa.
Suprafața se suprapune peste aproape o treime din cele 17.000 hectare revendicate de Composesoratul Nobil Borșa, care câștigase în instanțe reconstituirea dreptului de proprietate în 2004.
Acesta a fost fondat de apropiați ai miliardarului Frank Timiș. Toader Ștețco este soțul Veronicăi Ștețco, verișoară primară a omului de afaceri.
Cea din urmă a fost și parte a dosarului de la Tribunalul Sălaj.
„Zona este în perimetrul minier Baia Borșa, iar noi considerăm că scopul final era altul, fiind vorba de Frank Timiș, inițiatorul proiectului de la Roșia Montană”, a declarat Mihali.
„Concret, e vorba de 6.056 de hectare pe care instanța observă că le-au obținut ilegal, iar acum composesoratul este dizolvat”, conchide el.
Cum arată decizia Tribunalului Sălaj?
„Admite în parte cererea modificată a reclamantei Asociația Composesorală Borșa”, spun judecătorii Tribunalului, care o anulează pe cea a Judecătoriei Sighet.
Apoi, anulează hotărârile prin care cele 6.000 hectare au ajuns la Composesoratul Cisla.
Constată nulitatea absolută a hotărârii de validare nr. 2 din 29 noiembrie 2005 şi a titlului de proprietate nr. 20003 din 2 noiembrie 2006, cod 106746 emise de pârâta CJM pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Constată nulitatea absolută a proceselor-verbale de punere în posesie nr. 115 din 5 ianuarie 2006, varianta 1, varianta 2 şi varianta 3 întocmite de pârâta CLB pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.
Fragment din decizia Tribunalului Sălaj:
În final, „dispune dizolvarea pârâtei ACC”, adică Asociația Composesorală Cisla, fondată în 2005.
Scandal în 2017
Acum 6 ani, Composesoratul Borșa a scris că „AC Cisla a ignorat o decizie de suspendare a serviciului silvic, emisă de Garda Forestieră Cluj, pentru peste 6.000 ha teren forestier şi a continuat exploatările intensive”.
Astfel, executorul judecătoresc şi jandarmii au mers să pună în executare o ordonanţă preşedinţială a Tribunalului Maramureş.
În imaginile filmate se observă cum rudele lui Frank Timiș sar la cei care filmează și se ceartă cu autoritățile.