39.244 de români din străinătate au trimis cereri pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare de duminică. Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, spune că BEC a aprobat și trimis prin Poșta Română 38.500 de voturi către românii din afara granițelor. Până sâmbătă dimineață, doar 21.329 de voturi au fost declarate valide, adică au ajuns în România, iar restul de 14.471 nu se știe ce s-a întâmplat cu ele.
„Plicul NU a fost validat”. Acesta este mesajul pe care l-au primit recent mulți români din străinătate din partea noreply@votstrainatate.ro, o adresă de e-mail care corespunde site-ului unde s-au înregistrat să voteze prin corespondență.
Oamenii nu își explică de ce voturile nu au ajuns la destinație, deși au fost trimise din timp. Nu este însă obligatoriu ca toți cei care s-au înscris pentru votul prin corespondență să fi dus plicurile la poștă.
Șeful Autorității Electorale: „Sunt 21.329 și ceva venite, restul de 18.000 nu sunt”
Președintele Autorității Electorale Permanente spune că problema ține de „serviciile poștale în pandemie” și că ce nu s-a înregistrat până pe 3 decembrie la AEP este pierdut.
„Vorbim de serviciile poștale din alte țări. De această operațiune se ocupă Poșta Română, noi nu facem altceva decât să înregistrăm în sistemul informatic efectiv ce a ajuns la misiunile diplomatice ori la birourile pentru corespondență. Aici nu ține de organizare, ține de serviciile poștale în pandemie”, a declarat pentru Libertatea , Constantin-Florin Mitulețu-Buică.
„Poșta Română știe, noi nu avem nicio atribuție pe această parte. Noi le pregătim, le dăm, ei le trimit, le primesc. Este posibil ca serviciul respectiv să nu fi fost recunoscut ca fiind gratuit, totul ține de contractul poștei, nu avem nicio legătură. Noi primim sesizări pe votstrăinătate.ro, am tot primit, totul este dus-întors în competența poștei. Sunt 21.329 și ceva venite din 39.000 și ceva, restul de 18.000 nu sunt”, a completat șeful AEP.
Președintele AEP a revenit ulterior cu precizarea că din cele 39.244 de cereri înregistrate pe site-ul votstrainatate.ro BEC a validat și trimis doar 35800 de plicuri pentru votul prin corespondență.
„S-a cerut la Poștă să ne spună și să lămurească aceste aspecte. Înțeleg că sunt 35800 de cereri validate și nu 39.000, câți s-au înscris. Din acestea, au plecat toate plicurile și o să ne spună Poșta câte au ajuns la destinatari și câte s-au întors la AEP”, a precizat , Constantin-Florin Mitulețu-Buică.
Teo, Canada: „Voi cui dați socoteală pentru această organizare lamentabilă?”
Teo, un român stabilit la Toronto spune că a pus plicurile la poștă pe 23 noiembrie.
„Dragă Autoritatea Electorală Permanentă, plicul cu buletinele de vot trimise de voi pentru alegerile din 6 Decembrie, mi-a ajuns Vineri, 20 Noiembrie, la ora 15. Luni, 23 Noiembrie, la ora 9 dimineața, am predat plicurile cu voturile mele și ale soției, la poșta din cartier. Aseară, 4 Decembrie, am primit acest email de la adresa voastră sugestivă «#nurăspunde»: noreply@votstrainatate.ro.
Pe lângă faptul că ați anulat voturile noastre exprimate, plus cine mai știe câte alte voturi prin lumea întreagă, ați și cheltuit banii Statului Român pe transportul plicurilor fără nici un rezultat, sau??? Nu știu ce s-a întâmplat anul acesta cu voi, față de anul trecut la alegerile prezidențiale, când ați fost exemplari în expedierea plicurilor cu cel puțin 3 săptămâni mai devreme decât pentru aceste alegeri.
Întreb și eu ca cetățean român, voi cui dați socoteală pentru această organizare lamentabilă? Oare unde să încadrez fapta voastră: la nepăsare, la rea voință, la discriminarea diasporei sau la fraudarea votului?”, ne scrie Teo, un român stabilit în Toronto.
Un alt român din Austria ne sesizează aceeași situație
„Am primit mesaj de la AEP că plicul cu votul meu pentru alegerile parlamentare nu a ajuns la Biroul Electoral pentru votul prin corespondență. Nu știu ce s-a întâmplat, am expediat votul din Viena spre țară în ziua următoare primirii plicului. Bizar este că soția mea a primit un mesaj identic, deși și-a expediat votul în chiar ziua primirii plicului și de la altă căsuță poștală”, ne-a scris un român stabilit în Austria.
Probleme cu timbrul în Grecia
Emanuel, un alt votant stabilit în Grecia, spune că plicul trimis de el s-a întors de două ori, iar votul său nu a putut fi validat.
„După ce m-am înregistrat la Registrul electoral prin corespondență, am primit documentele necesare exercitării dreptului la vot, am ales să transmit plicul exterior în țară (puteam opta pentru misiunea diplomatică) prin furnizorul de servicii poștale de stat din Grecia ELTA – Hellenic Post. Întrucât plicul nu trebuie timbrat, l-am depus sigilat, conform instrucțiunilor la oficiul poștal, iar funcționarii mi-au confirmat că este în regulă. După trei zile, plicul s-a întors la mine, având în dreptul etichetei cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență o săgeată trasată cu pixul”, ne-a povestit acesta.
Emanuel a încercat și a doua oară să trimită plicul, într-o altă sucursală, dar a pățit la fel. După șase zile, plicul s-a întors la el cu trei săgeți trasate în dreptul etichetei cu adresa biroului electoral, cu mesajul „fără taxe”.
Ca să voteze prin corespondență, românii din străinătate au fost nevoiți să se înscrie la Registrul electoral prin corespondență. Au optat pentru această opțiune un număr de 39.244, însă doar 21.329 de plicuri au ajuns valide în România, potrivit datelor înregistrate la Autoritatea Electorală Permanentă. Cu restul de 17.915 nu se știe ce s-a întâmplat.