„Ne pregătim de cea mai mare sărbătoare religioasă din Bazinul Carpatic. Efectiv, ne aşteptăm să avem 300.000 de pelerini în Şaua Şumuleului. (…) Din fericire, avem o colaborare foarte bună atât cu comunitatea franciscană, cu mănăstirea franciscană, cât şi cu autorităţile centrale şi am reuşit, de câteva săptămâni, să facem toată logistica necesară ca să putem să asigurăm siguranţa pelerinilor pentru ziua de sâmbătă şi pentru weekendul de Rusalii”, a declarat Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc.
Vineri seara vor ajunge la Şumuleu şi aproximativ 300 de pelerini călare, însoţiţi de Potápi Árpád János, secretarul de stat responsabil cu politica naţională în cancelaria premierului Ungariei, Viktor Orban.
„Vom avea 300 de pelerini din toată Secuimea, care vor ajunge deja vineri seara în Şaua Şumuleului, va fi o sărbătoare specială pentru momentul acela, pentru că ei aduc şi acele panglici cu rugăciuni care sunt trimise de pe tot mapamondul, din partea comunităţilor maghiare. Din Australia până în America de Nord, Ungaria, Serbia, oriunde trăiesc, maghiarii trimit călăreţilor panglici cu rugăciuni care trebuie să ajungă cu o zi înainte în Şaua Şumuleului. (…)”, a arătat Korodi.
Surse apropiate organizatorilor au precizat că preşedintele Ungariei, Tamas Sulyok, nu va participa la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.
„Să avem grijă unii de alții”
Primarul din Miercurea-Ciuc le-a transmis şi un mesaj pelerinilor care vor lua parte la această mare sărbătoare religioasă.
„Sunteţi bineveniţi, să avem grijă unii de ceilalţi şi, cel mai important, să ne rugăm împreună pentru binele comunităţii, pentru binele ţării, pentru binele Europei”, a spus Korodi Attila.
La conferinţa de presă a fost prezent şi rectorul bisericii franciscane din Şumuleu Ciuc, părintele Timár Sándor Asztrik, care a menţionat că mottoul din acest an al pelerinajului este „Reînnoiţi-vă!”, slujba urmând să fie oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs, Felföldi László.
Ca și în anii trecuți, traficul pe căile de acces către locul pelerinajului va fi închis încă de vineri, fiind stabilite zone de parcare a autovehiculelor în mai multe părţi ale oraşului.
Totodată, sunt instituite reguli privind comerţul stradal, pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol, iar pentru asigurarea siguranţei vor fi mobilizaţi sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri.
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.
FOTO: Vlad Chirea