UPDATE 10:40: Digul din apropierea satului Căpeni a rezistat orelor critice, după ce a fost în pericol de a ceda sub presiunea viiturii venite pe Olt, în noaptea de miercuri spre joi. Apele râului sunt în scădere, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna.
„Apa e în scădere, au trecut cele zece ore critice, iar digul a rezistat. E posibil să scăpăm fără probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj, citat de Agerpres.
Pompierii lucrează în continuare pentru a consolida digul cu saci cu nisip, în zonele vulnerabile.
Forțe importatante de intervenție, atât din cadrul ISU Covasna, al pompierilor voluntari, Jandarmeriei şi Poliţiei, cât şi al ISU Mureş şi ISU Bacău, au fost mobilizate în noaptea de miercuri spre joi, după ce specialiștii au avertizat că există ridscul ca digul să cedeze în aproape 10 ore.
Potrivit sursei citate, peste zece localităţi din judeţul Covasna au fost lovite de inundaţii, în ultimele două zile. Sute de hectare de terenuri arabile, fâneață, drumuri și gospodării au fost afectate din cauza șuvoaielor.
UPDATE 15 martie, 9:25: Digul din zona Baraolt s-ar putea rupe, iar oamenii din comuna Căpeni, județul Covasna, ar putea fi evacuați forțat. Autoritățile încearcă să-i convingă pe localnici să-și părăsească locuințele, însă aceștia refuză să colaboreze cu pompierii, notează observator.tv.
„Înţeleg că apele sunt în scădere în Baraolt, dar şi la nivelul digului, la nivelul acestuia neproducându-se nicio rupere majoră. Continuă eforturile de evacuare a populaţiei, pentru că oamenii sunt greu de convins să-şi părăsească locuinţele.
Lipsa cooperării pune în risc acţiunea. Oamenii ar putea fi evacuaţi forţat, însă măsura trebuie liată la nivel judeţean. Este o situaţie de genul „Veniţi voi după noi!”. Iar asta nu e ok.
În următoarele 30 de minute, după ce evaluăm situaţia, vedem dacă se va face evacuarea forţată. Personalul este pregătit pentru situaţia în care va avea loc această evacuare forţată”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la Antena3.
Totodată, Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, a ajuns în noaptea de mierucri spre joi în localitatea Căpeni, unde s-ar putea produce inundații din cauza viiturii. El a încercat să-i convingă pe oamenii din zonă să evacueze locuințele care ar putea fi luate de ape.
Ministrul a inspectat digul de protecție care, conform specialiștilor, ar putea ceda din cauza viiturii. Ioan Deneș a discutat cu mai mulți localnici cărora le-a cerut să trateze cu seriozitate avertismentele autorităților.
Potrivit ISU Covasna, situația din localitatea Căpeni este monitorizată în permanență. La fața locului au fost trimiși efective importante de pompieri, pompieri voluntari, jardarmi și polițiști. În zonă au fost trimiși pompieri din cadrul ISU Mureș și ISU Bacău care au venit în sprijin cu microbuze şi autocamioane pentru a ajuta la acţiunile de evacuare.
Cu toate acestea, o parte dintre localnici refuză să-și părăsească locuințele și și-au asumat decizia prin semnătură, a explicat primarul oraşului Baraolt, Lazar Kiss Barna, localitate de care aparţine satul Căpeni.
În cazul în care digul se va sparge, autoritățile vor evacua forțat populația. Oamenii ar urma să fie găzduiți provizoriu în sala de sport a școlii din localitate.
Aproximativ 300 de persoane din 130 de locuințe au fost evacuate din cauza digului ce stă să se rupă.
„Potrivit datelor furnizate, există posibilitatea ca digul de protecţie din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii, care este prognozată pe o durată de circa 10 ore. Facem un apel către toţi cetăţenii din satul Căpeni să manifestă înţelegere şi să pună imediat în aplicare măsurile dispuse de autorităţi”, au anunțat reprezentanţii ISU Covasna.
Evacuarea populaţiei este pusă în aplicare prin dispoziţia primarului, pe baza deciziei luate de Prefectura Covasna şi de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Mai multe localități din județul Covasna au fost afectate de inundații. Sute de gospodării au fost inundate, iar numeroși pompieri au intervenit pentru scoaterea apei din case.
Citește și: EXCLUSIV Afacerea „cămine culturale” pe banii statului. De la tradiții la „nunți, botezuri, cumetrii”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro