UPDATE ora 13.28: Manifestanții protestează în Piața Revoluției. Oamenii nu au avut loc să protesteze în fața ministerelor Muncii și Sănătății, astfel că au stat în fața Ministerului de Interne din apropiere.
UPDATE ora 12.05: Aproximativ 3.000 de angajaţi din sănătate iau parte la protestul din centrul Capitalei. Manifestanții s-au adunat de la ora 11.00 în Piața Victoriei, iar la acest moment se pregătesc să plece în marș pe Calea Victoriei spre Ministerele Muncii și Sănătăţii.
***
Știrea inițială: Protestul a fost anunțat de Federaţia Solidaritatea Sanitară, principala revendicare a cadrelor medicale fiind creşterea salariilor.
Potrivit unui comunicat al sindicaliștilor, protestul începe în Piaţa Victoriei, la ora 11.00, manifestanții „solicitând acordarea drepturilor cuvenite și respectarea demnității profesioniștilor din sănătate”.
Apoi, între orele 12.00 și 12.30, manifestanții vor merge în marș pe Calea Victoriei până în Piața Revoluției. Se vor opri pentru un miting în Piața Revoluției și în fața celor două ministere, Muncii și Sănătății, între orele 12.30 și 13.00.
„Ambilor miniștri le solicităm să-și îndeplinească obligațiile asumate și acordarea tuturor drepturilor solicitate”, se mai indică în comunicat.
A doua parte a marșului sănătății continuă între orele 13.00 și 14.00 către Piața Constituției. Protestul se va încheia cu un alt miting în fața Parlamentului, între orele 14.00 și 15.00. „Aici solicităm parlamentarilor onorarea obligațiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată”, a precizat Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Care sunt nemulţumirile sindicaliştilor
Revendicările susţinute de participanţii la demonstraţii vizează drepturi fundamentale ale tuturor angajaţilor din sănătate. În principiu, aceştia solicită:
- Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcție de inflație
- Asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale (creșterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaților din sănătate
- Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale
„Protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei Ordonanțe de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente”, mai spun sindicaliștii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
1Gin • 12.03.2024, 22:35
Salarii, salarii. Când mor pacienții din nesimțirea lor cică nu au avut cu ce să-i trateze, dar n-ar face greve pentru aspirine.
nasty1 • 11.03.2024, 13:29
Si ce le pasa lui Ciolacu, Ciuca, Rafila si celorlalti membri ai nomenklaturii PCR (Partidul Comasat Roman = PSD+PNL) de problemele sistemului sanitar al "muritorilor de rand"? Ei (dar si rudele si pilele lor) se trateaza la spitalele "specialilor" (SRI, MApN, MAI etc), unde nu se duce lipsa de nimic, unde bolnavii nu-s nevoiti sa aduca medicamentele de acasa, unde nu-s infectii nosocomiale etc. Iar cand sunt probleme mai complicate, nomenklaturistii au bani si se duc la spitale din strainatate.