Imediat ce proiectul a îmbrăcat forma unei legi, fiecare închisoare și-a făcut propria comisie și a investigat, celulă cu celulă, condițiile în care pușcăriașii își fac pedeapsa. Pentru ca hoțul să poată să beneficieze de acele șase zile bonus la fiecare lună, trebuie ca spațiul în care este închis să fie mai mic de 4 mp, să nu aibă acces la activități în aer liber, să nu aibă lumină naturală, aer suficient în celulă sau o ventilație corespunzătoare, să nu poată folosi toaleta în privat.

E suficient chiar ca pereții camerei de detenție să fie atinși de igrasie sau să aibă infiltrații pentru că hoțul să se bucure de privilegiul celor șase zile bonus. Cum închisorile din România se încadrează perfect în  profilul exprimat în litera legii, probleme discutate și la comisiile europene pentru drepturile omului, au fost luați în calcul, după mai bine de o lună de verificări, vreo câteva mii de deținuți. Astfel, pedepsele cu închisoare vor fi reduse cu șase zile pentru fiecare 30 de zile de încarcerare în condiții improprii.

”Ei nu vor fi eliberați toți o dată, precum la o grațiere colectivă. În funcție de dosarul  lor, de cât au executat din pedeapsă se fac niște calcule. Dacă socotelile îi plasează pentru apariția în fața comisiilor de liberare condiționată acest lucru se va întâmpla de îndată, la primul termen când se va întruni respectiva comisie. E bine de știut că la zece ani câștigul e de doi ani…”, ne-a declarat Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Legea recursului compensator trimite acasă vreo 20 la sută dintre pușcăriași

Oficial, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) se feresc să avanseze o cifră a deținuților care, în timp, vor fi eliberați chiar de mâine. Cu toate că, în acest sens, există rapoarte foarte exacte care prevăd câte imobile sunt considerate a fi improprii și câți pușcăriași și-au executat sau își execută pedeapsa în ele.

Surse din cadrul administrației vorbesc de o cifră care se învârte în jurul a 20 de procente din totalul pușcăriașilor. Ținând cont de faptul că, în acest moment, în închisorile din România sunt 25.798 de deținuți, aproximativ 5.000 de pușcăriași ar putea fi eliberați în baza legii recursului compensator care are aplicabilitate începând de mâine când închisorile își vor deschide porțile pentru prima serie de ”norocoși”.

Șmecherii din închisori, beneficiari ai legii

Inițial, această lege a fost gândită pe camere însă aplicabilitatea ei a fost extinsă la ”imobil”, adică la întreaga pușcărie. Și acest lucru în contextul în care, se știe, există anumite zone ale închisorilor în care deținuți cu statul special, de VIP, își ispășesc pedepsele în condiții privilegiate, care nu au nici o legătură cu aglomerația și cu condițiile improprii sau chiar umilitoare.

”Secția Valul lui Traian, Găești, Rahova, Jilava, sunt doar câteva exemple de locuri de detenție în care se face pușcărie în condiții să le zicem normale. Însă asemenea locuri sunt în toată țara. Dar și deținuții cu statul de VIP care sunt acolo vor beneficia de bonusul de șase zile la lună pentru că acele comisii de inventariere au plasat întreaga pușcărie sub incidența legii, nu doar camerele aglomerate. De ce? Pentru a beneficia și șmecherii are oricum fac închisoare la protejați, departe de aglomerație”, ne-au dezvăluit surse din ANP.


VIDEO | Zeci de români îşi cer banii înapoi de la Omnia Turism, după ce patronul s-a sinucis. Sediul firmei de turism este închis şi nimeni nu oferă vreun răspuns


 
 

Urmărește-ne pe Google News