UPDATE 20.20. La București, s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor șase pădurari uciși de hoții de lemne în ultimii doi ani.

Ultimul caz este cel din urmă cu doar câteva săptămâni. Liviu Pop a fost ucis în Maramureș, de hoții de lemne. Bărbatul a fost împușcat și avea semne de agresiune pe corp. Niciun suspect nu a fost arestat în acest caz. Cazul său a ajuns și în presa internațională.


UPDATE 19.45. Marșuri similare de protest au avut loc și la Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Bistrița, Timișoara și Oradea.

La Cluj-Napoca s-au strâns în jur de 400 de persoane pe Bulevardul Eroilor și au ținut un moment de reculegere în memoria pădurarilor uciși la datorie.

Apoi, participanții au pornit în marș pe traseul Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu – Prefectura Cluj.

La Brașov, 500 de participanți au cerut oprirea defrișărilor, iar la Iași, 200 de participanți la miting au scandat împotriva tăierilor ilegale.

Printre protestatarii de la Iași s-a aflat și ministrul propus la Mediu, Costel Alexe.

”Este de datoria fiecăruia dintre noi să tragem un semnal de alarmă”, a spus Costel Alexe, conform Mediafax.

Și la Bistrița 200 de persoane de toate vârstele


UPDATE. Din Piața Universității au plecat în marș spre ministerul Apelor și Pădurilor aproximativ 1.000 de protestatari .

Îmbrăcați în costume de animale și purtând pancarte, protestatarii au scandat lozinci gen: ”Vrem SUMAL (n.r. – Sistem Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase), nu lemn ilegal”, ”Pădurea noastră nu e marfa voastră”, ”Păduri seculare, nu tăieri barbare” sau ”mama natură este mama tuturor”.

La acest marș au participat, printre alții, actrițele Daniela Nane și Oana Pellea.

FOTO: Dumitru Angelescu (Libertatea)

Această acțiune civică a fost organizată în semn de protest faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn dar şi faţă de fenomenul tăierilor ilegale de lemn.

„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme.

Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!”, au notat organizatorii pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Aceştia sunt de părere că ecologiştii şi silvicultorii ar trebui să solicite autorităţilor să ia măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităţilor din domeniul forestier.


Marșul pentru Păduri s-a desfășurat, duminică, pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Kogălniceanu – Ministerul Apelor şi Pădurilor.

FOTO: Dumitru Angelescu (libertatea)

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 17

 
 

Urmărește-ne pe Google News