„Am făcut pozele cu bolta de culoare roșu-purpuriu marți, 16 decembrie, în jurul orei 17.00”, a explicat ploieșteanul care a trimis fotografiile ziarului.
Când Soarele este la apus (sau la răsărit), mai aproape de linia orizontului, razele lui cad în unghiuri mai oblice, astfel încât trebuie să parcurgă o distanță mai mare prin atmosferă.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Potrivit ABC Science, la apus și la răsărit calea parcursă de razele solare prin atmosferă este cea mai lungă. Prin urmare, culorile care reușesc să ajungă mai ușor la noi sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din cauza difuziei (ROGVAIV).
Fenomenul este cunoscut sub numele de „cer roșu”, deoarece nuanțele de roșu și portocaliu sunt mai puțin afectate de dispersia Rayleigh, ceea ce face ca aceste culori să fie mai vizibile pe cer în timpul apusurilor de soare sau răsăriturilor.
Dispesia Rayleygh este împrăștierea sau devierea luminii sau a altor radiații electromagnetice de către particule cu o dimensiune mult mai mică decât lungimea de undă a radiației. Fenomenul poate fi accentuat de prezența moleculelor de apă, a norilor, a prafului sau a unor substanțe poluante.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro