Lansarea recenta a remake-ului productiei cinematografice „Planeta maimutelor” a condus la reluarea dezbaterilor intre antropologi, cu privire la gradul de inteligenta a acestor animale si la cat de inrudite cu omul ar fi ele, in realitate. De asemenea, a aparut intrebarea legata de o eventuala posibilitate ca primatele sa ia, pur si simplu, locul omului pe Pamant.
Tot mai multi specialisti sustin ca maimutele, si in special unele specii precum cimpanzeii, nu sunt nici pe departe inferioare omului, cel putin din anumite puncte de vedere, asa cum se credea pana de curand. Primatele se descurca perfect sa supravietuiasca, chiar si in cele mai dure conditii si sunt capabile sa invete de la noi tot soiul de lucruri, fara a face un efort deosebit. Ca sa atraga vizitatori, unele gradini zoologice au amenajate, de exemplu, mese cu mancare si vesela corespunzatoare in custile maimutelor. Cimpanzeii au fost invatati sa toarne din ceainic unul altuia ceaiul in cescute, sa unga feliile de paine cu unt si asa mai departe. La un moment dat, s-a ajuns la situatia ca animalele sa execute atat de bine aceste sarcini, incat vizitatorii nu numai ca nu se mai distrau, ci simteau si fiori reci pe sira spinarii cand vedeau cat de bine seamana maimutele cu oamenii. Patronii gradinilor zoologice au fost atunci nevoiti sa invete animalele sa mai si „greseasca”, sa arunce unul in celalalt cu mancare sau sa verse paharele.
In 1994, fotograful Frans Lanting a realizat sute de imagini cu maimute in paduri, pentru National Geographic. Majoritatea nu au fost insa date publicitatii pentru ca publicul sa nu ramana cu impresia ca ele „seamana prea mult cu omul” si ca au „prea multe caracteristici identice cu ale noastre” cum ar fi, de exemplu, raporturile sexuale din placere si nu neaparat in scopul perpetuarii speciei. „Exact cat de inteligente sunt primatele este greu de stabilit la ora actuala”, spune zoologul Frans de Waal. „Un lucru este insa cert: cimpanzeii, de exemplu, au o putere de concentrare cu mult superioara omului”, adauga el.
Oamenii de stiinta si-au pus intrebarea daca, in eventualitatea in care oamenii ar disparea de pe fata Pamantului sau s-ar imputina considerabil, maimutele ar fi capabile sa ne ia locul? Specialistii atrag atentia ca procesul evolutiei omului si al maimutelor de azi este mult mai complex decat se credea. Profesorul Chris Stringer, de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, este de parere ca cimpanzeilor si gorilelor ar trebui sa li se acorde statut „cvasi-uman” in arborele genealogic. „Imaginati-va ca un martian ar veni pe Pamant si s-ar uita si la noi, si la maimute. Credeti ca ar observa vreo diferenta intre oameni si aceste animale? Ma indoiesc”, a declarat el cotidianului britanic „Daily Mail”.
Nu avem nici cea mai mica idee cum ar evolua o eventuala „civilizatie a maimutelor”, dar daca unele specii de primate se dovedesc la fel de inteligente cum au fost stramosii nostri, este posibil ca maimutele sa aiba un impact la fel de important asupra planetei asa cum s-a intamplat si cu oamenii.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!